Mördare vetisjutton – men vad gjorde karln?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ifjol lades Palmeutredningen ned, med hänvisning till att det inte ”går att komma runt” Skandiamannen Stig Engström. Nu prövas teorin på Netflix med Robert Gustafsson i huvudrollen. Och jag vetifanken vad jag tycker.

Jag ska inte tråka ut er med en recension av ”Den osannolika mördaren”, förutom att den rent produktionsmässigt håller hög kvalitet. Skådespelet, miljöerna, tidsandan och scenografin är klockrena. Men Engström som mördare?

Som jag uppfattar honom karaktärsmässigt älskade han verkligen uppmärksamhet – vilket skulle kunna förklara hans besynnerliga beteende efter mordet. Att han själv kontaktade polisen och media för att göra sig till en del av historien, helt enkelt.

Återstår då att förklara var karln de facto höll hus från att han lämnade Skandiahuset två minuter innan mordskottet, till att han med andan i halsen återvände 20 minuter senare. Ingen har sett honom. Inget annat vittne stödjer hans egen utsaga om att hjälpa till med livsupphållande åtgärder, prata med Lisbet Palme, springa efter polisen in på Tunnelgatan.

Ändå har han sett vittnet Jeppson inne i gränden, ändå beskriver han korrekt de övriga som försökte rädda livet på Palme – och det innan han kunnat få informationen på annat sätt.

Satt han uppflugen i en lyktstolpe? Förvandlade han sig till rök och ånga? Det mysteriet skulle jag ge en bra slant för att få svar på.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.