Unga entreprenörer vill råda bot på seniorers ensamhet: ”Återkommande problem”

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
– Det är jättekul. Vi tror på vårt UF-företag. Det verkar drakarna också göra, säger Victoria Salomonsson Sutera, i mitten, vd för Link Generation. Hon driver företaget tillsammans med, Louise Munge, till höger och Josephine Rodebjer.
Foto: Mats Zetterberg
Lundbergs skola har haft UF-företag i decennier. Nytt för i år var att näringslivstoppar agerade drakar, inspirerade av Draknästet på TV, och en hemlig gäst i form av Jacob de Geer. Link Generation vann en jämn dragkamp.
– Det är jättekul. Vi tror på vårt UF-företag. Det verkar drakarna också göra, säger Victoria Salomonsson Sutera.

Hon är vd för Link Generation. Hon driver företaget tillsammans med, Louise Munge och Josephine Rodebjer.

– Vår affärsidé är att erbjuda en tjänst i form av en plattform. Vi har uppmärksammat ett återkommande problem i samhället där seniorer lider av ensamhet och depression. Med hjälp av företaget ska vi göra en förändring och åtgärda klyftan genom generationerna, säger Louise Munge.

Håller på med hemsida

I dag håller företaget på att utveckla den hemsida där plattformen ska ligga. De har också varit i kontakt med Storfors kommun för att testa idén i deras verksamhet.

– Efter att drakarna tipsade är vi ännu mer peppade att fortsätta med företaget. Alla som gick till final förtjänade att vinna, säger Josephine Rodebjer.

Tvåa i finalen kom Cloud Generation som drivs av Adrienne Langenskiöld och Josephine Bolin. Deras affärsidé är att producera smycken på ett hållbart sätt. De är därför gjorda av återvunnet silver. 20 procent av varje sålt smycke skänks till arbetet att rena vatten i de fattigaste länderna.

Bara kvinnor till final

– Det var bara kvinnor i finalen. Det har hänt flera gånger förr men är ändå kul att konstatera, säger Jörgen Nilsson, lärare i entreprenörskap, företagsekonomi och UF.

Tredje pris tog Bcozy vars affärsidé är att sälja trendiga mössor och vantar i kashmir. I dag produceras de i Kina, tanken är att flytta tillverkningen till Sverige. Företaget drivs av Cassandra Berglund, Siri Krantz och Lisen Skaj.

– Jag är entreprenör och hade UF-företag när jag gick på Lundsbergs skola. Jag är glad och stolt över att hur entreprenörsandan har vuxit på skolan och i landet sedan dess. Mitt enda tips är att fortsätt kämpa, trots att det stundtals är jättetufft, säger Jacob de Geer.

Jacob de Geer hemlig gäst

Han var den hemliga gästen och höll en föreläsning digitalt. Jacob De Geer inledde sin karriär på Tradedoubler som dess första anställda. Tillsammans med affärsmannen och riskkapitalisten Magnus Nilsson grundade han 2010 betalningsföretaget Izettle. Företaget köptes 2018 av Paypal.

UF står för Ung Företagsamhet. Det är en organisation som verkar för att locka unga till att starta eget.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.