Hoppa till huvudinnehållet

Döms för mordförsök på sin tidigare chef – 13 års fängelse

Publicerad:
Två män döms för mordförsök på en restaurangägare i Kristinehamn.
Två män döms för mordförsök på en restaurangägare i Kristinehamn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två personer angrepp restaurangägaren, högg honom med kniv och länsade sedan kassan. Nu döms de båda männen för mordförsök och grovt rån.

Båda gärningsmännen får 13 års fängelse.

Det var den 13 juli i år som en restaurangägare i Kristinehamn utsattes för ett mordförsök. Två män, 25 respektive 32 år, gick då till angrepp mot restaurangägaren i hans restaurang, han höggs med kniv på flera ställen på kroppen och fick livshotande skador på bland annat lever, magsäck och bröstkorg.

Knivhögg sin gamla chef – åtalas för mordförsök

Efter angreppet gick gärningsmännen fram till kassan och tog cirka 40 000 kronor i kontanter, innan de försvann från platsen.

Kände varandra

Den äldre av gärningsmännen, en 32-årig man, jobbade hos restaurangägaren fram till 2019. Enligt domen ska de båda männen ha haft en god relation och restaurangägaren ska bland annat tidigare ha hjälpt 32-åringen med att betala hyran åt honom.

Trots det var det den 32-årige mannen som först tog stryptag på restaurangägaren och sedan högg honom upprepade gånger med en kniv, utan att restaurangägaren hann sätta sig till motvärn. Restaurangägaren lyckades däremot dra bort det munskydd som täckte 32-åringens ansikte, kände igen den tidigare anställde och frågade honom varför han attackerade honom.

Det var även den äldre gärningsmannen som enligt domen sedan uppmanade sin yngre medbrottsling att också hugga målsäganden, vilket han enligt domen gjorde.

Är skyldiga

De båda misstänka gärningsmännen har hela tiden nekat till anklagelserna gällande mordförsök, men de erkänner att de har varit på platsen och att de hade tänkt att genomföra ett rån. Däremot hade de enligt egen utsago inte för avsikt att skada restaurangägaren.

Inte heller åklagaren anser att de båda gärningsmännen haft för avsikt att döda restaurangägaren, men den saken saknar enligt domslutet betydelse, eftersom gärningsmännen varit likgiltiga inför möjligheten att mannen skulle kunna avlida av det våld som de utsatt honom för, så kallat likgiltighetsuppsåt.

Av den utredning som gjorts framgår också att restaurangägarens skador var potentiellt dödliga, om han inte hade fått snabb vård. ”Ett kraftfullt hugg mot magen med en skarp kniv av sådan bladlängd som nu är aktuell utgör enligt tingsrättens mening en konkret fara för dödlig utgång”, konstaterar rätten.

Båda männen döms för försök till mord och grovt rån, med påföljden 13 års fängelse. Enligt tingsrättens bedömning handlar det om ett hänsynslöst våld, som även om det inte varit planerat, har gjorts med likgiltighet och utan att målsäganden ens har försvarat sig.

Domstolen konstaterar också att straffvärdet skulle ha blivit 16 år i fängelse om brottet hade fullbordats, men eftersom det inte fullbordades så ska straffvärdet vara lägre.

Misstänkt mordförsök på restaurang – ingen gripenPolisen fortsatt förtegen om mordförsöketNya misstankar efter knivattacken i Kristinehamn

Artikeltaggar

Brott & blåljusKristinehamnMordförsökMordförsöket i Kristinehamn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.