Nu kan robotarna även göra pizza

Krönikor
PUBLICERAD:
Robotarna tar över! Det har hittills varit rätt väntade arbetsuppgifter inom diverse industrier och den läsvane och minnesglade kommer säkert ihåg mina rader om Teslagrundaren Elon Musks senaste upptåg med en människoliknande robot som är tänkt ska göra det vi tycker är tråkigt i vardagen.
Men nu så, har ni hört om detta?!

I Paris, närmaste bestämt i Beaubourg, invigdes en pizzeria i juli som styrs helt och hållet av robotar. Roboten "Pazzi" delar namn med restaurangen och efter att ha utvecklat konceptet under åtta års tid är den nu alltså i gång för fullt.

Uppfinnaren Sébastien Roverso förklarar att det är en del av själva upplevelsen att se robotarna jobba, från att knåda degen, till att lägga på alla ingredienser, skjutsa in det hela i ugnen och sedan slajsa upp den gräddade pizzan i delar innan den slutligen stänger kartongen för leverans till kund.

I Pakistan jobbar man med robotiserad serveringspersonal och det finns fler exempel på robotar som gör pizza, men ingen gör det fullt ut på samma sätt och helautomatiserar processen som restaurangen i Paris. Så vitt undertecknad vet, åtminstone.
Foto: Iram Asim

Pizzerian har haft en trefaldig pizzavärldsmästare som konsult och det verkar minst sagt ha varit lyckat.

Det kanske får bli nästa utmaning till länets pizzabagare? Visst, det är småkul med diverse udda pålägg, men uppfinner du en robotiserad pizzamakare så står jag först i kön.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.