Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Gör klimathänsyn till lag i offentliga upphandlingar

Publicerad:
Den rödgröna regeringen planerar ökade krav vid upphandlingar, som att maten som serveras inom äldreomsorgen är klimatsmart.
Den rödgröna regeringen planerar ökade krav vid upphandlingar, som att maten som serveras inom äldreomsorgen är klimatsmart. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi är många som vill göra klimatsmarta och etiska val när vi handlar: till exempel ta tåget i stället för flyget och handla ekologiskt och närproducerat. Tänk om våra gemensamma skattepengar kunde användas lika ansvarsfullt, skriver företrädare för Miljöpartiet som tycker att de offentliga upphandlingarna måste spela en större roll i klimatomställningen.

800 miljarder kronor. Så mycket gör våra myndigheter, kommuner och regioner inköp för – varje år! Vi miljöpartister är övertygade om att den samlade kraften i de här pengarna kan göra stor nytta i den gröna omställningen av samhället.

Den rödgröna regeringens förslag om att skärpa regelverket för offentlig upphandling är därför mycket viktigt. Förslaget innebär att klimatet ska beaktas i samtliga upphandlingar och att djuromsorg, människors hälsa, miljö och sociala och arbetsrättsliga frågor ska beaktas i alla upphandlingar där det är relevant.

Det som idag bara är rekommendationer ska bli obligatoriskt – det är på tiden. Våra gemensamma skattemedel ska inte vara ett hinder i omställningen till ett hållbart samhälle.

I praktiken kan det till exempel handla om att en kommun ställer krav på hur mycket växthusgaser som får släppas ut vid transporter eller att kött som serveras i äldreomsorgen inte ska vara fullproppat med antibiotika.

Det håller inte längre att göra kortsiktiga upphandlingar utan hänsyn till klimat och social hållbarhet. Den som vill göra affärer med staten, kommuner och regioner i framtiden måste vässa sitt hållbarhetsarbete och minska sitt klimatavtryck. Punkt.

Åsa Lindhagen, biträdande finansminister (MP)

Lennart Bryntesson, Miljöpartiet i Årjäng

Alina Koltsova, Miljöpartiet i Arvika

Robert Halvarsson, Miljöpartiet i Karlstad

Artikeltaggar

Alina KoltsovaÅsa LindhagenDebattLennart BryntessonMiljöpartietRobert HalvarssonUpphandling