Han är bög – och tyvärr är det en grej

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I dagarna kom Josh Cavallo, Adelaide United, ut som homosexuell. Tyvärr är det så ovanligt att media gör en grej av det.
Foto: Brendon Thorne
Josh Cavallo blev i dagarna den förste manliga professionella fotbollsspelaren att komma ut som homosexuell sedan britten Justin Fashanu gjorde det 1990.

Det är, tyvärr, värt att uppmärksamma.

Enligt Folkhälsomyndigheten har tidigare svenska befolkningsundersökningar uppskattat att andelen homo- och bisexuella uppgår till omkring 2-3 procent av befolkningen. Andelen är högre i yngre åldersgrupper, runt 4-6 procent.

Det är ungefär så många – i faktiska tal – av professionella herrfotbollsspelare som kommit ut – någonsin. En handfull bögar inom proffsfotbollen. Genom alla tider. Inte för att jag är någon matematiker men jag tror att vi kan komma överens om att andelen det motsvarar är: För få.

I den bästa av världar skulle manliga fotbollsspelares sexuella läggning inte bli en grej att blåsa upp i media. För en stund kunde vi ju roa oss med att tänka på hur det vore i att leva i en sådan värld. En värld där folk får vara som folk är.

Josh Cavallo, den 21-årige vänsterbacken i Adelaide United, går till historieböckerna med sin öppenhet. Förhoppningsvis är han snart bara en i mängden.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.