Rädda strandskyddet – säg nej till C

Insändare
PUBLICERAD:
Alla bör få ha tillgång till badstränder.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ett av Centerpartiets krav för att fortsätta stödja en S-ledd regering är slopat strandskydd eller att ge kommunerna utökad rätt att bevilja dispens till sjötomter. Allt för att locka rika människor att bosätta sig i avfolkningsbygder.

Den rätten har kommunerna redan idag tack vare regeringen Reinfeldt. Så här långt är det bara Stockholm och kranskommunerna som har beviljat dispens och tillåtit en massa nybebyggelse i Stockholms skärgård, tvärs emot de ursprungliga reglerna för dispens i glesbygden.

Varje gång som borgarna argumenterar för de rikas rätt att bygga var de vill, så talar de om hur många mil det är runt våra sjöar. Problemet med den falska matematiken är att det är ytterst få stränder runt alla våra sjöar som är badbara för det rörliga friluftslivet. De flesta stränder är övervuxna med vass, alsly, sumpmark och lerbottnar. Där är ytterst få badbara sand- eller klippstränder. Men då visar det sig att de som vill bygga sig ett hus eller sommarstuga alltid vill bygga just vid den lilla strandremsan där det är sand och lätt att bada. Även i Karlstads kommun finns sådana exempel.

Jag anser att om någon skall ha dispens för att bygga ett hus vid en sjö så skall alla klipp- och sandstränder vara uteslutna. Den som har råd att bygga ett hus vid en sjö, den har råd att bygga sig en badbrygga genom vassen. Om du äger ett hus vid en vasskant, då kan du slå vassen med lie, så att den inte kommer igen. Vi som tillhör det rörliga friluftslivet och kommer per cykel kan inte ha med oss en lie och slå vass för att få till en badstrand.

Bygg inte hus vid de stackars enstaka badbara stränderna. Säg nej till Centerpartiet.

Gräsroten

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.