Hoppa till huvudinnehållet

Cellprov hemma – snart verklighet för kvinnor i Värmland

Publicerad:
De kvinnor som inte deltagit i screeningprogrammet med gynekologisk cellprovskontroll kommer att erbjudas självprovtagning för HVP med start vintern/våren 2022
De kvinnor som inte deltagit i screeningprogrammet med gynekologisk cellprovskontroll kommer att erbjudas självprovtagning för HVP med start vintern/våren 2022 Foto: Helena Dahlgren

Under 2022 kommer Region Värmland erbjuda en del kvinnor hemmatester för HPV-virus, som obehandlad kan leda till livmoderhalscancer.

– Förhoppningen är att vi kan börja relativt snart efter nyår, säger Ingela Larsson, samordningsbarnmorska på Region Värmland.

Cirka tio procent av Värmlands kvinnor som blir kallade till gynekologen för cellprovstagning dyker inte upp. För att få fler kvinnor att testa sig mot HPV-viruset ska nu regionen erbjuda hemmatester, likt ett par andra län som redan är igång.

De kvinnor som kommer att erbjudas självprovtagning för HVP med start vintern/våren 2022 är de kvinnor som inte deltagit i screeningprogrammet med gynekologisk cellprovskontroll. Det är på barnmorskemottagningarna i länet som provtagningarna annars görs.

– Det är oerhört viktigt att vi når ut till så många som möjligt och att så många som möjligt gör sina prover, säger hon.

I nuläget finns det inget exakt datum klart, men enligt barnmorskan Ingela Larsson finns en färdig remiss. Hennes förhoppning är att det ska dra igång strax efter nyår.

– Vi har jobbat mycket med de praktiska sakerna. Bland annat att det testerna ska skickas ut till och från kvinnorna på ett säkert och bra sätt. På sikt hoppas vi sedan på att vi ska kunna erbjuda alla kvinnor detta alternativ, men jag kan inte säga när det blir.

Fotnot: Nationella kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention (NKCx) årliga rapport visar statistiken att ungefär 90 procent av alla kvinnor i Värmland går på sina cellprovskontroller.

Artikeltaggar

Region VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.