LEDARE: Det är lätt att säga att allt är skit – konsten är att göra något åt det

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lisa Nåbo, SSU:s förbundsordförande, vill att klimataktivisterna ska vilja genomdriva riktig förändring.
Foto: Henrik Montgomery/TT
SSU:s ordförande Lisa Nåbo passade i sitt tal under S-kongressen att inte bara kritisera sitt eget moderparti utan också klimataktivisten Greta Thunberg för att inte göra tillräckligt.

Det egna partiet för att inte ta klimatkrisen på det allvar det är, utan trots ”så gott som fulla” lador ändå hålla tillbaka. Greta Thunberg för att det inte räcker med att ”bara ställa krav och kritisera andra utan att själva komma med lösningarna”.

Klimataktivisten Greta Thunberg har väckt en hel generation. Men nu måste protesterna också leda till riktig förändring.
Foto: Jon Super

Aktivism tar bara förändring en bit på vägen. Politisk handling måste göra resten. I det har Nåbo rätt. Greta Thunberg verkar ju bekräfta det själv när hon under ett utspel under klimatmötet i Glasgow anklagade politikerna för att bara hålla ”vackra tal” och att mötet mest blev en ”greenwashingfestival”.

Ändå kommer politiker över hela världen nu åka hem och vinna val på ett tämligen mediokert ”klimatengagemang” eftersom det inte finns bättre alternativ. Väljer ungdomar som de Thunberg har lyckats mobilisera att uppgivet inte ens rösta i val för att alternativen är för dåliga, är det då någon som verkligen tror att det leder till politisk förändring?

För att använda en slogan SSU valkampanjade med för närmare 30 år sedan: ”Det är lätt att säga att allt är skit. Konsten är att göra något åt det”.

Klimataktivisterna har kommit en bit på väg. Men det räcker inte. Stora klimatdemonstrationer som inte får några andra konsekvenser än uppmärksamhet och några bilder i tidningen tenderar att inte bli så mycket bättre än de ”vackra tal” Thunberg sågade.

Den helt otroliga mobilisering av speciellt unga som klimatrörelsen lyckats med är inget den vanliga politiken förmått åstadkomma på 50 år. När de svenska ungdomsförbunden blöder medlemmar, dyker tusentals unga upp på klimatdemonstrationer varje vecka.

Protestdemonstration mot klimatmötet i Glasgow i helgen.
Foto: Jane Barlow

Det är en oerhörd prestation. Men om till och med Thunberg medger att de politiska vinsterna hittills uteblivit och att politiker i dag kommer undan med att lova förändring de sedan skiter i. Ja då måste klimatgenerationen in i politiken – inte överge den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.