Hoppa till huvudinnehållet

Anrika gården räddas: ”Bara så genuint glada”

Publicerad:
I augusti var det bistra miner på Busteruds gård, men nu firar Eva, Hans och Britta Götbrink att planerna på att utvidga industriområdet har stoppats.
I augusti var det bistra miner på Busteruds gård, men nu firar Eva, Hans och Britta Götbrink att planerna på att utvidga industriområdet har stoppats. Foto: Tony Welam

I augusti träffade VF familjen Götbrink på Busteruds gård, som då såg hela gårdens framtid hotad av planerna på att utöka Bråtebäckens industriområde.

Nu är tongångarna mer positiva.

– Vi är så enormt lättade, säger Eva Götbrink.

När Karlstads kommun la ut sin översiktsplan för 2050 för granskning så slog den ned som en bomb på Busteruds gård, strax öster om Bråtebäckens industriområde, längs E18 i höjd med Skattkärr. Orsaken var att kommunen pekat ut ett stort område öster om Bråtebäcken som lämpligt för att utöka industriområdet. Ett industriområde som dessutom var vigt åt särskilt störande verksamhet – på familjen Götbrinks ägor.

Anrik gård hotad av plan för industriområde: ”Åt helvete helt enkelt”

Det skulle enligt familjen innebära slutet på gården och dessutom att ett värdefullt rekreationsområde för Skattkärrsborna helt skulle försvinna.

– Det här förorsakade en sådan smärta hos oss. Särskilt hos min 84-årige pappa, den är ju hans liv den här gården. Det var som att han åldrades tio år på bara några veckor när de här planerna uppdagades, säger Eva Götbrink.

Eva Götbrink vid gränsen mellan familjen Götbrinks marker och det stora industriområdet vid Bråtebäcken.
Eva Götbrink vid gränsen mellan familjen Götbrinks marker och det stora industriområdet vid Bråtebäcken. Foto: Tommy Andersson

Omfattande protester

Men efter omfattande protester, från familjen Götbrink och från en stor mängd Skattkärrsbor, så vände politikerna redan innan översiktsplanen hann beslutas. Först gick Socialdemokraterna ut med sitt samrådsförslag, där hela industriområdet lyfts bort, och för en och en halv vecka sedan gjorde det blågröna styret samma bedömning: ett nej till en utvidgning av industriområdet.

– Det är bara att inse, det här blev inte bra. Vi tänker då främst på Skattkärrsbornas tillgång till friluftsliv och rekreation, det här är en av få ytor i närområdet där de har sådana möjligheter, sa stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD) då till VF.

Skålade i champagne

Det var ett besked som utlöste en lyckoreaktion på Busteruds gård.

– Vi skålade i champagne den fredagen. Vi var alla så genuint glada och pappa var så lättad, han hade inte trott att vi skulle kunna stoppa det där, säger Eva Götbrink.

Men det visade sig att det faktiskt kan löna sig att protestera?

– Ja, det gör ju det, men det är handling som krävs och inte bara att visa att man är upprörd på Facebook. Man behöver medverka i samråd, göra skriftliga yttranden, kontakta politiker och göra media uppmärksamma på vad som håller på att hända. Och man måste vara många. Då kan det gå.

Eva Götbrink är glad över att protesterna till slut lönade sig. Nu kan Busteruds gård leva vidare, säger hon.
Eva Götbrink är glad över att protesterna till slut lönade sig. Nu kan Busteruds gård leva vidare, säger hon. Foto: Tommy Andersson

Eva Götbrink tror att just de massiva protesterna var det som avgjorde frågan.

– Eftersom det blev så många som visade sitt missnöje. Det var mellan 65 och 70 personer som deltog på samrådsmötet och där blev det också tydligt att ingen egentligen hade varit på platsen och sett hur det såg ut. Det var en skrivbordsprodukt helt enkelt.

De här planerna gjorde ju att relationen mellan er och kommunen blev lite frostiga. Har det ändrat sig nu?

– Det får framtiden utvisa. Vår mark ligger så till att vi behöver kunna ha en dialog med dem, men nu får de visa lite välvilja och lyssna på vad vi vill med gården och med den här marken. Det är människor som hanteras i sådana här ärenden och det får man inte glömma bort.

Kritik mot industriplan: ”Förstår inte hur det kommer slå mot Skattkärr”Glädjebesked för Skattkärr: Blågrönt nej till utvidgat industriområde(S)-nej till ökad industriexploatering – ”Viktigt rekreationsområde”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBråtebäckenErik NilssonKarlstads kommunÖversiktsplanSkattkärrSocialdemokraternaStadsbyggnadsnämndenVärmlands Folkblad

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.