Hoppa till huvudinnehållet

Jakobsson: ”Johan Pennerborn står i båset efter uppehållet – 100 procent”

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Johan Pennerborn kommer att leda Färjestad även efter landslagsuppehållet, det slår general managern Peter Jakobsson fast.
Johan Pennerborn kommer att leda Färjestad även efter landslagsuppehållet, det slår general managern Peter Jakobsson fast. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Fem raka förluster och nia i SHL.

Men Färjestads huvudtränare heter Johan Pennerborn även efter landslagsuppehållet, det slår general managern Peter Jakobsson fast.

– Han har ett stort förtroende bland spelarna, säger han.

Efter att Färjestad förlorade även på lördagen, 2–3 mot Örebro, ställde sig många frågan: Överlever Johan Pennerborn landslagsuppehållet?

Svaret på den frågan, det ger Peter Jakobsson till VF-sporten:

– Ja, det gör han. 100 procent, säger Färjestads general manager och utvecklar:

– Vi hade sju raka förluster, med Johan i båset, hans första år. Det går upp och ner. Det är klart jag har en dialog med våra spelare, och Johan har ett stort förtroende bland dem. De vill spela under Johan Pennerborn, spela för Johan Pennerborn. Därför står han i båset när vi startar om efter uppehållet den 18 november.

Hur långt tålamod har ni om ni skulle fortsätta förlora även då?

– Vi tänker inte så. Vi tänker att vi ska vända på den här skutan tillsammans, både spelare och ledare. Vi ska vinna hockeymatcher och vi ska börja göra det den 18 november.

Malmö står för motståndet då, därefter väntar Rögle och Luleå.

– Tre hemmamatcher på fyra dagar. En helg som såklart är viktig för oss att komma ut på samma sätt som i går. Nu har vi tid på oss att träna diskutera och göra de saker vi kommit överens om.

”Det gör ont”

Peter Jakobsson var nöjd med mycket han fick se på lördagen i Örebro.

– Prestationen var bra. Jag tycker vi kom ut på ett väldigt bra sätt. De saker vi pratat om, att göra saker enklare, precis det gör vi. Örebro borta vet vi att det kan vara jäkligt tufft första tio, men vi står upp väldigt bra, säger Jakobsson och fortsätter:

– Sen i den situation vi är nu... Vi kan prata om Vikstens ribbskott, om tiondelarna på Linus mål... Men där vi är nu får vi stryk. Vi får smisk. Och det gör ont. Vi måste bara fortsätta tro på det vi gör och göra det än mer konsekvent – då kommer vi vinna hockeymatcher. Det är jag helt övertygad om.

Gillade spelarnas respons

Mötet på fredagen mellan spelarna och hela sportsliga ledningen fick önskad effekt.

– Definitivt ja. Med stora bokstäver JA!

Du känner att tränarna och ni i ledningen nått fram till spelarna?

– Ja, det tycker jag. Och speciellt efter det öppenhjärtiga mötet i fredags, där vi var väldigt raka och tydliga med varandra – både spelare och ledare. Hade vi inte nått fram då hade de inte kommit ut så redo som de gjorde mot Örebro. Laget skickade väldigt bra signaler till ledarstaben, att de är där för att tävla – där för att göra rätt för sig.

I en general managers jobbeskrivning ingår att alltid ha koll på spelarmarknaden, veta vad som finns tillgängligt om till exempel en målvakt skulle gå sönder.

Har du samma koll på tränarmarknaden nu sett till läget ni är i?

– Ja, det är klart. För det har jag alltid. Det cirkulerar alltid spelar- och tränarnamn varje säsong – man har alltid ganska bra koll på vad som händer där ute. Så läget där är som vanligt.

Hur känner du kring spelarsidan, är någon förändring aktuell där?

– Nej, det tycker jag inte. Det vi behöver är mer av fler. Fler som kliver fram, fler som tar ansvar. Jag hör folk tjatar om en stor back som ska komma in, men det som det handlar om är att vi som är här gör det bättre och kommer ihop som lag.

– Vi tycker vi har en kompetent grupp, från målvakts- till back- och forwardssidan. Gör vi de saker vi nu kommit överens om, och gör dem bättre, då kommer vi bli ett svårslaget hockeylag – det är jag helt övertygad om.

Löftet lånas ut

En annan faktor bakom det: Att FBK hoppas ha ett helt skadefritt lag efter uppehållet.

– Jätteviktigt, framför allt konkurrensmässigt. Även om Anton Berglund gjort det jättebra och det är roligt att vi kan lyfta in juniorer på det sättet vill vi såklart, för stabilitetens skull, ha tillbaka både Jens Westin och Mattias Göransson där.

En spelare lämnar, i alla fall kortsiktigt, då Noah Andersson lånas ut till Vimmerby i ettan när J20-laget, som haft en tung säsong men i helgen vann två raka matcher, även de har landslagsuppehåll.

– Vi får se framöver om det blir någon till. Vi ska prata ihop oss lite de närmsta dagarna. Jättekul de fick med sig två segrar, det var roligt både för spelare och ledare där.

Nyström missar JVM-genrepet

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJohan PennerbornPeter JakobssonSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.