Hoppa till huvudinnehållet

Efter nya förlusten – Färjestad i långt möte: ”Måste inse var vi befinner oss”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Färjestads tränare Johan Pennerborn efter fredagens långa möte.
Färjestads tränare Johan Pennerborn efter fredagens långa möte. Foto: HP Skoglund

Färjestad höll under fredagsförmiddagen ett lagmöte av modell längre.

På mötet deltog ledare, spelare och klubbens sportsliga ledning med Peter Jakobsson i spetsen.

– Vi måste inse var vi befinner oss, säger Jakobsson efter mötet.

Förtroendet är intakt för ledarstaben trots en ny förlust där spelet såg allt annat än bra ut hos Färjestad.

Under fredagsförmiddagen hade klubben ett långt möte där spelare och ledare fick komma till tals och ge sin syn på situationen laget befinner sig i.

– Ledarna fick en stund för sig själva, sen samlade vi spelare och ledare för att stämma av med varandra och vilken syn vi har på olika saker. Det var ett jättebra möte, säger Jakobsson.

Ingen isträning under fredagen och det är inte i det sportsliga kunnandet som Jakobsson och ledarna har sett brister.

– Vi pratade både om spelmässiga saker och andra saker. Men också kring hur vi uppfattas därute, i läget vi befinner oss i handlar det inte om att spelare ska jaga poäng och mål för att tillfredsställa egot. Vi måste vara nöjda med det lilla därute samtidigt som vi är raka och ärliga mot varandra.

Vad pratade ni om konkret?

– Att i det läget vi är i nu så måste vi böka ut pucken ur zon, böka in den i mål, täcka skotten, åka snabbt till byten och jubla högst av alla när vi gör mål. Det handlar om att förenkla saker och där är vi ruggigt överens. Vi kan prata om de här sakerna i alla oändlighet, får vi inte rätsida på det på isen så blir det bara tomma ord.

Du har ställt ett lag på isen, men hur inblandad är du i lagets sätt att spela?

– Jag tittar på alla träningar och matcher och klart att jag kan ha synpunkter. Sedan kanske inte de inte håller med mig i allt, jag skulle väl säga att jag inte är så involverad i spelet.

Att det finns duktiga hockeyspelare i laget tvivlar nog få på.

– Alla killarna i laget är duktiga, det handlar inte om att vi ska träna mer, utan om att förenkla och hitta trygghet i det vi gör. Vi behöver en stabilitet och nu har vi börjat vår väg mot det genom samtalet vi hade. Det här handlar om den mentala biten och är en sits som vi har satt oss själva i.

Pressen som skapats utifrån, som också kommer från de förväntningar ni själva byggt upp, hur påverkar det er just nu?

– Självklart påverkar det laget, det handlar om att lösa ängslan och pressen och i det ingår att inse var vi befinner oss i tabellen och sportsligt. Vi har byggt ett fantastiskt lag med killar som vi verkligen bryr oss om och där det finns människor och hockeyspelare som vi har en lika stor tro på nu som 1 augusti, säger han och fortsätter:

– Jag är helt övertygad om att det vänder.

Att inse läget och allvaret och spela enklare är dock inte lika med att bli ett lag som spelar sarg ut i alla lägen.

– Vi kan inte strypa så hårt, det handlar om att fatta rätt beslut i varje situation och där har vi en manual, lite förenklat.

Hur upplevde du mötet?

– Det var fullt nödvändigt, framför allt för att inse vilken situation vi är i. Det är väldigt viktigt både sett till attityden och även hur vi ska spela. Det är naturligtvis i grund och botten ett bra hockeylag vi har. Just därför är det viktigt att inse situationen.

Spelarna har ju expertis att tillgå om de vill diskutera något, hur gör ni tränare?

– Vi har kanaler att vända oss till, men sen har vi framför allt varandra.

Skadeläget är relativt oförändrat. Victor Ejdsell testade på is och spel var under fredagsförmiddagen inte helt uteslutet.

– Det kändes bra, bättre än i går åtminstone, säger Ejdsell efter att ha testat på is.

Victor Ejdsell på väg ut på isen.
Victor Ejdsell på väg ut på isen. Foto: HP Skoglund

Vad gäller de övriga spelarna är det desto mer osäkert och troligen saknas såväl Marcus Nilsson som Mattias Göransson.

– De är fortfarande sjuka, sen får vi se hur det är med Martin det är osäkert. När det gäller Ejdsell så måste jag prata med medicinska teamet innan vi fattar något beslut, säger Pennerborn.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter Jakobsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.