Debatt: Största problemet med vindkraftverk är att de dödar livsviktiga insekter

Debatt
PUBLICERAD:
Insekterna viktigare än människorna för planetens överlevnad.
Foto: Martin Meissner
När det kommer till vindkraft så finns det tre stora nackdelar, skriver Berth Nilsson i en replik på debattinlägget ”En snabb satsning på förnybar el kan bromsa klimatkrisen”. Ett problem viktigare än de andra, menar debattören: De dödar insekter.

En debattartikel skriven av ett antal professorer som talar om vindkraften och solenergins fördelar. Många bra argument, men tyvärr saknas en del. Så tyvärr, trots alla era år inom den akademiska världen får denna skrivelse inte godkänt. Alla som håller på med något vet att inget har bara fördelar, det finns även nackdelar.

När det kommer till vindkraft så finns det, som jag ser det, tre nackdelar och de är:

1. De stör landskapsbilden och är inte vackra. Man vänjer sig, efter ett tag tänker man inte på att de finns.

2. De susar och har ett, som många tycker, störande oljud. Men det är samma som för 1, man vänjer sig.

3. De slår ihjäl insekter. Detta är det absolut största problemet. I Tyskland dör varje år cirka 1200 miljarder eller 1000 ton insekter varje år av vindkraftverk. Holländarna visste redan på 1980-talet att vindkraftverk kan gå ner till ända 50 procent i effekt på grund av döda insekter på vingarna.

Sverige gör i dag av med cirka 140 TWH/år samt en nettoproduktion på 15 TWH och år 2040, alltså om 20 år räknar man med att Sverige kommer att göra av med 230 TWH.

Denna ökning kommer av fossilfri stålproduktion, batterifabrik i Skellefteå, vätgasfabrik på Västkusten, elbilar etc.

Innan vi stängde ner kärnkraften, så stod den för 40 procent av Sveriges el, vilket blir 55 TWH. Vattenkraften stod också för ungefär samma. Resten var sol och vind.

Om vi nu ska bygga förnybar el som ska täcka upp till 230 TWH så blir det 230–140 = 90 TWH och så ska vi lägga på den förlorade kärnkraften på 55 TWH, då kommer det att saknas 145 TWH, sedan kommer de 15 TWH på så då blir det 130 TWH, eller nästan lika mycket som vi gör av med i dag som ska finnas om 20 år.

Det blir många vindkraftverk det. Vidare så blåser det inte alltid, samt att ibland så blåser det för mycket (storm) så att de kan blåsa sönder och att några behöver service. Så räknar på hur många som behövs när de går 24/7, så får man nog lägga på cirka 25 procent.

Helt plötsligt så blev det väldigt många vindkraftverk. Nu talar vi om tiotusentals och då många tiotusentals vindkraftverk.

Tar vi bort människan från planeten jorden så överlever jorden, men tar vi bort insekterna, så dör det mesta på jorden, inklusive människan. Alltså är insekterna betydligt mycket viktigare än människan för livet på jorden.

Det finns ett ordspråk som säger ”Liten tuva stjälper ofta stort lass”. I detta fall blir det ”Liten humla stjälper ofta stort vindkraftverk”.

Debattörerna tog den enkla frågan ”Hur producerar vi energi billigt och kraftigt reducerar utsläppen?”. Tyvärr så fuskade ni rejält, för den egentliga frågan är mycket större och svårare, den är ”Hur producerar och distribuerar vi energi tillräckligt billigt så att hela Sverige kan leva, med en nollvision på utsläppen och en hundraprocentig återvinning av allt vi använder, samt återställer och om möjligt ökar den biologiska mångfalden”.

Så ert debattinlägg går i papperskorgen och ni får bakläxa, så gör om och gör rätt.

Berth Nilsson, Råda

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.