LEDARE: Det jäser i Karlstads ytterområden – och det blir S som får betala

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Boende i Blombacka, Molkom, undrar var underhållspengarna till deras vägar är om Karlstad kommun har så stora överskott. Missnöjet i kommunens ytterområden växer.
Foto: HP Skoglund
Socialdemokraterna i Karlstad har inte haft makten i kommunen på över ett decennium. Men när folk i ytterområdena rasar över att inte få ta del av kommunens ekonomiska framgångssaga är det ändå S som kommer att få betala.

Sju av tio som bor i Karlstad bor i tätorten, bara tre av tio utanför. Är det väljarmaximering man som kommunpolitiker är ute efter, betalar sig politiska satsningar inne i centralorten bättre än utanför. Samma summa pengar gör fler kommunbor nöjda där.

Nu tänker inte kommunpolitiker så. Det vågar jag påstå helt säkert. Men bor man utanför centrala Karlstad och känner sig förbisedd, ja då ligger nog tanken inte långt borta.

Bor man utanför centrala Karlstad och ser rapporteringen kring kommunens ”goda ekonomi” och sedan genom köksfönstret bristerna i närsamhället, ja då börjar man så klart undra vilken prio kommunpolitikerna inne i Karlstad har. För skattesatsen är ju, som Molkombon Anna Hammarberg säger till VF, den samma.

Och då är det väl meningen att man som kommunmedborgare ska värderas lika av kommunen och få samma tillgång till kommunal service och tjänster?

Ändå är inte alla vägar där Anna Hammarberg bor körbara.

– En blir lite upprörd att de skryter om hur bra det går för kommunen och så ser det ut så här. Det känns som ett hån, säger hennes granne Anita Rysjö Lundstedt i samma tidningsreportage.

Potthålen i vägen är trots allt enklare att peka ut än de långsiktiga konsekvenserna i kommunen av en underfinansierad skola…

Molkomborna blir nu kanske inte helt övertygade av centerpartisten Henrik Lander (C), ordförande för teknik- och fastighetsnämnden som ansvarar för vägunderhållet i kommunen, som menar att kommunledningen de senaste par åren faktiskt börjat beta av underhållsskulden på vägarna genom att tredubbla resurserna. Kanske inte heller av löftena om att liknande satsningar är planerade även framåt.

Men det misstroendet spelar nog ingen roll för Lander eller resten av det blågröna styret. För trots att de styr kommunen och trots att de styrt kommunen länge nu, är det helt uppenbart inte deras väljarstöd i ytterområdena som påverkas när människorna där känner sig bortprioriterade.

Tappar i exempelvis Molkom var det i stället Socialdemokraterna som gjorde i förra valet. Störtdök till och med. Nära nog var fjärde person som röstade S i kommunvalet 2014 lade sin röst på ett annat parti fyra år senare. Den stora vinnaren var SD, som väl inte direkt lagt ens två strån i kors för Molkom eller de andra ytterområdena.

Nu är Molkom litet och väljarna få, men mönstret är ändå förbluffande tydligt. Socialdemokraterna – som är det parti med den tydligaste ambitionen att satsa på Karlstads ytterområden – straffas nu av väljarna för att inte ha gjort det, trots att de inte haft makten att göra det eftersom väljarstödet i grupperna som bäst gynnats av partiets politik bytt bort dem mot SD.

Det kommer aldrig sluta fascinera mig hur lättvindigt och mot sina egna intressen vissa byter bort sina röster, men så ser det ut. Det är Socialdemokraternas uppförsbacke i nästa val.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.