Hoppa till huvudinnehållet

MSB:s lager i Kristinehamn skeppar till Lettland

Publicerad:
– Insatsen bestod av 80 respiratorer, säger Martin Sjöholm, projektledare hos MSB. Foto: pressbild

För första gången aktiveras stöd från EU:s sjukvårdslager i Kristinehamn. Lettland har ett ansträngt läge på grund av covid-19, som har efterfrågat stöd via EU.

– Insatsen bestod av 80 respiratorer, säger Martin Sjöholm, projektledare hos MSB i helgen och hade hand om hela insatsen.

Lettland uppger att man har en mycket ansträngd situation med anledning av pandemin. Landet har många patienter inlagda på sjukhus och har därför begärt stöd från EU. Sverige är, genom MSB, ett av länderna i EU som har uppdraget att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel. Lagret finns i Kristinehamn och nu aktiveras stödet för första gången.

Lettland i kris

– Lettland befinner sig just nu i en kris gällande Covid-19 sjuka patienter och behöver stärka upp sin sjukvård med respiratorer för att kunna klara av alla insjuknade patienter. EU har som sagt ett av sina lager i Kristinehamn och det var detta som aktiverades i fredags, säger Martin Sjöholm

Stödet skickades under söndagen och förväntas nå Lettland under måndagskvällen. Transporten sker både via lastbilar och båt.

Sjukvårdslagret är en del i utvecklingen av EU:s gemensamma beredskap inom ramen för rescEU. RescEU är ett system med EU-gemensamma resurser som syftar till att förstärka beredskaps- och insatskapaciteten för olika typer av kriser, exempelvis skogsbränder och pandemier. Sverige är sedan tidigare värdland för skopande flygplan och helikoptrar.

Projektet med att etablera EU:s sjukvårdslager är ett samarbete mellan MSB, Försvarets materielverk och Socialstyrelsen. MSB leder projektet och ansvarar för lagerhållning och uttransport av efterfrågat materiel. Försvarets materielverk, FMV, ansvarar för upphandling och inköp inklusive kvalitetssäkring och leveranskontroll, av bland annat medicinteknisk utrustning och skyddsutrustning. Socialstyrelsen stödjer MSB och FMV med kunskap om skyddsutrustning och viss medicinteknisk utrustning och i frågor om lagerhållning av denna utrustning.

Sjukvårdslager redo att ge stödNya sjukvårdslagret: EU-ministern på digital rundturFler glädjebesked: Europeiskt sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Artikeltaggar

CoronavirusetKristinehamns kommunPresterudVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.