LEDARE: Ny kärnkraft är ingen lösning på ökande elpriser

Ledare
PUBLICERAD:
Ny kärnkraft är ingen lösning på ökande elpriser i söder på kort eller medellång sikt. Vindkraft är billigare och enklare att bygga.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Om högern ska ha någon trovärdighet i frågan om elproduktion och elpriser måste de därför sluta dalta med vindkraftmotståndarna i deras egna partier.

Det finns sex olika typer av vindkraftsmotståndare:

1. Old school-gänget. De är emot all vindkraft. Vissa av miljöskäl, "vindkraften slår ihjäl örnarna". Andra av hälsoskäl, "vindkraften förstör människors hälsa".

2. Inflyttade sörlänningar/tyskar. De har ofta en exotisk bild av norra Sverige och blir besvikna när skogen blir något annat än en fond för deras instagram.

3. Norrlänningar. De ser vindkraften som en del i utsugningen av norra Sverige och anser att vi får tillbaka alldeles för lite från både vatten- och vindkraften. Denna grupp tycker att det ska byggas i Stockholm i stället.

4. Stockholmare/sörlänningar. Vissa av dem är kärnkraftskramare med ett irrationellt motstånd till vindkraft. Andra har inte något emot vindkraft, men tycker inte att ska byggas just hos dem "där det är så fint".

5. Zlatan-gänget. De som är mot vindkraft om den hotar värdet på deras investeringar

https://www.expressen.se/sport/fotboll/lokala-konflikten-bakom-zlatans-ovantade-utspel/.

6. Renskötande samer. Den grupp som har alla störst anledning att vara mot vindkraft, då ny forskning visar att vindkraft är förödande för rennäringen, men som tyvärr hörs allra minst i debatten.

I vindkraftsmotståndsgrupperna pågår just nu en dragkamp mellan norrlänningarna och stockholmare/sörlänningar som, tillsammans med old school-gänget, är mot vindkraft - även där den som behövs som bäst. Det största hyckleriet finns dock inte i dessa vindkraftmotståndsgrupper utan i vissa av riksdagens partier.

Den gröna industrirevolutionen i norr har ritat om kartan. Sakta men säkert börjar det sjunka in i södra Sverige att varje watt som skapas i norr kommer att behövas här framöver. Elpriserna stiger nu i söder eftersom efterfrågan på el ökar i Europa samtidigt som utbudet av rysk gas är litet.

Men samtidigt som M, KD, L och SD försöker vinna politiska poänger på elpriserna säger samma partier nej till det enda lösningen som på kort och medellång sikt kan sänka elpriserna: ny elproduktion i södra Sverige.

"Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk". Så förklarade Mikael Rubin (M), kommunalråd i Trelleborg, att de säger nej till 25–33 vindkraftverk 8 kilometer ut från land.

En park som på egen hand skulle göra stor skillnad för Skånes elförsörjning.

Moderaterna i Stockholms län kampanjar aktivt mot "stålskogar i Stockholms skärgård". Trots att det är just där där den behövs som allra mest.

I Finspång säger SD nej till en vindkraftspark. "Det är vansinnigheter" säger gruppledaren Torgny Maurer (SD) till SVT som "inte gillar vindkraft överhuvudtaget utan vill ha kärnkraft i stället".

Många av vindkraftsmotståndarna är kärnkraftskramare. Själv hör jag till dem som omprövat mitt tidigare motstånd, då jag tror att ny kärnkraft kan behövas framöver.

Men kärnkraftshögern kommer aldrig bygga någon ny kärnkraft. Det skulle kräva att staten investerar hundratals miljarder (marknaden vill inte ta riskerna) vilket i sin tur skulle kräva en ny ekonomisk politik och ett nytt finanspolitiskt ramverk.

Det räcker med att titta i M:s budgetförslag för att konstatera att där finns inga miljarder till ny kärnkraft, bara 250 futtiga miljoner till forskning.

Även om bygget av nya kärnkraftverk skulle börja idag skulle det ta lång tid att få plats. Ny kärnkraft är därför ingen lösning på ökande elpriser i söder på kort eller medellång sikt. Vindkraft är billigare och enklare att bygga. Det är just därför det investeras så mycket i vindkraft.

Därför går det inte att både gnälla över höga elpriser och kräva att regeringen agerar och samtidigt sägs nej till ny elproduktion där den behövs som bäst. Om högern ska ha någon trovärdighet i frågan om elproduktion och elpriser måste de därför sluta dalta med vindkraftmotståndarna i deras egna partier.

Jonas Bergström

jonas.bergstrom@allehanda.se

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.