Hoppa till huvudinnehållet

Pärs passion är att bygga unika bilar: ”Jag bor i garaget”

Publicerad:
Per Edqvist från Lysvik har vunnit flera priser på olika bilutställningar med sina bilar.
Per Edqvist från Lysvik har vunnit flera priser på olika bilutställningar med sina bilar. Foto: HP Skoglund

Pär Edqvists största passion i livet är att bygga bilar som han sedan visar upp på bilutställningar i Europa.

– Jag tänker att nu får det vara nog, men sen kommer jag på en idé och då är det igång igen, säger han.

Det är en fin oktoberdag, solen skiner och trädens färgade löv ligger längst med vägkanten. Hemma hos Pär i Lysvik står hans nytvättade bilar på garageuppfarten. Båda är av märket Mitsubishi, årsmodell 1997. Hans senaste bygge är sålt, en Jaguar XKS.

– Intresset började när jag var 19-20 år när jag fick för mig att skapa ögonlock att fästa över billyktorna till min BMW, säger Pär Edqvist.

Pär Edqvists första bilbygge var en Mitsubishi från 1997 som han lackerade med draktema.
Pär Edqvists första bilbygge var en Mitsubishi från 1997 som han lackerade med draktema. Foto: HP Skoglund

Första bilen han började styla satsade han mycket av sina egna pengar på. Men för att komma vidare med intresset kontaktade han en av Sveriges största bilbyggare Lukas Kooz för att få goda råd.

I dag jobbar Pär Edqvist med sponsorer som ger honom material i utbyte mot att han sedan får åka runt i bilen som han byggt.

– Det finns en viss känsla när du har byggt en bil. Jag bor i garaget i ett år och sen kommer jag ut med en ny bil. Det är så härligt. Det tar mycket energi att bygga, men det ger också mycket energi efteråt.

Här visar Pär Edqvist upp sin specialgjorda tredelade splitfälg.
Här visar Pär Edqvist upp sin specialgjorda tredelade splitfälg. Foto: HP Skoglund

Sedan starten har hans vän Jonas Wång, som delar samma intresse, varit en del av bilprojekten. De hjälper varandra med projekten.

– Jag minns att vi kunde sitta i fem, fyra timmar med en liten liten del – som idag bara tar några minuter.

I bakgrunden står hans två pärlor i solljuset längst garageporten. Den ena är inspirerad av en drake och den andra av Wolverine i Marvel-produktionerna.

Framför allt ser man det när Pär reser sig upp från trädgårdsstolen och öppnar bildörrarna, då möts man av drakvingar, drakfjäll och Wolverines knivar i bilarnas inredning.

Pär Edqvist brukar åka runt i sina bilbyggen. Här sitter han i en av sina Mitsubishibilar som han har stående på gården i Lysvik.
Pär Edqvist brukar åka runt i sina bilbyggen. Här sitter han i en av sina Mitsubishibilar som han har stående på gården i Lysvik. Foto: HP Skoglund

– Det svåraste med att bygga bilen själv är att få lika form på båda sidor. Jag har testat olika tekniker på alla bilar. Och jag lär mig hela tiden av mina misstag, säger han och fortsätter:

– Det roligaste är när folk kommer fram och undrar var jag har köpt bilen. Det är ju det jag vill åt att det ska se ut som att bilen kommer från fabrik. Det är verkligen att gå från en stilla process i bilbyggandet till att få träffa en massa folk på bilutställningar.

Är du inte rädd att krocka bilarna när du kör dem?

– Nej, det är ju det som är grejen att man ska åka runt i dem sedan. Om de går sönder får jag ju bara laga det sen.

Pär Edqvist gillar pynta bilarna efter olika teaman.
Pär Edqvist gillar pynta bilarna efter olika teaman. Foto: HP Skoglund

Har du något projekt på gång nu?

– Nu har jag glidit in på lite mer amerikanskt. Jag har en amerikansk design och en sportbil med en stor motor som jag vill bygga om. Den har allt och det har ju varit en dröm att få den klar.

– Jag har ju aldrig tänkt på en amerikansk stil tidigare, men den skissen som jag har är helt utöver det vanliga och jag tror att den kommer bli jäkligt cool.

Inspirera andra

I mer än tio år har Pär Edqvist testat nya tekniker för att utvecklas som bilbyggare. Den senaste tiden har han funderat på vad som är viktigt för honom och berättar att han själv vill bli bättre, men att han också vill lära ut till andra.

Ett dörrgångjärn från Ikea fungerar alldeles utmärkt för att få upp bensinlocket på bilen.
Ett dörrgångjärn från Ikea fungerar alldeles utmärkt för att få upp bensinlocket på bilen. Foto: HP Skoglund

– Jag vill inspirera andra till att börja sina egna projekt. Jag har startat en hemsida där jag ger råd och tips.

– Man gör ju ingen stor vinst, det skulle jag inte säga. Allting handlar inte bara om att vinna. Jag har insett att alla har sina dåliga dagar, då är det viktigt att ha någonting som man kan gå tillbaka till och inspireras av och som man får energi av.

Vill synas i USA

En stor dröm är att få visa upp åtminstone en av bilarna i USA. Då tänker han främst på den stora utställningen "Sema show" i Las Vegas.

Per Edqvist designar och bygger häftiga bilar från grunden i sitt garage i Lysvik.
Per Edqvist designar och bygger häftiga bilar från grunden i sitt garage i Lysvik. Foto: HP Skoglund

– Jag tänker att man ska leva här och nu, inte tänka så mycket. Ha kul liksom, säger han och fortsätter spåna:

– Har man möjligheten att få tag på sponsorer och samarbeten frampå, så är det nog inte omöjligt att jag råkar bygga en bil till. Min bilbyggarkollega Jonas Wång är redan kontaktad. Jag tänker att nu får det vara nog med byggen men sedan kommer jag på en idé och då det igång igen, avslutar Pär Edqvist med ett skratt.

Artikeltaggar

BilutställningLysvikLysvikMotorSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.