Hoppa till huvudinnehållet

”Vore skönt att komplettera säsongen med ett guld”

Publicerad:
Mattias Eriksson har chans att vinna sin titel med landslaget.
Mattias Eriksson har chans att vinna sin titel med landslaget. Foto: Lisa Olaison

Han var med när Carlstad Crusaders fick respass i semifinalen.

Men nu kan Mattias Eriksson och sex andra klubbkamrater från Karlstadslaget få lite plåster på såren med ett EM-guld.

– Det vore helt klart en milstolpe i fotbollskarriären, säger Eriksson.

På söndag drabbar Sverige och Italien samman i EM-finalen som avgörs på Malmö Stadion.

Blågult har tagit sig till avgörandet på hemmaplan via kvalspel hösten 2019 mot Ryssland och Storbritannien och att sedan besegrat ärkerivalen Finland i semifinalen för drygt tre månader sedan.

Samtidigt har Italien fått en friplats till finalen då Frankrike fick lämna walkover till semifinalmötet på grund av reseförbud.

– Jag tror det kan vara till vår fördel att vi fått en match mer spelad, det har gjort att vi kunnat bygga ihop oss som lag och skapat ett gott självförtroende. Vi fick även spela Finnkampen för två veckor sedan och kommer väl förberedda, säger Mattias Eriksson som dock missade landskamperna på grund av sjukdom.

Men värmlänningen har nu tillfrisknat och när VF-sporten når honom sitter han i bilen på väg ner till Malmö.

– Man är självklart fullt laddad. Det är en stor match som väntar och en otrolig möjlighet att representera Sverige i en sån här tillställning. Det är mycket känslor som man behöver hålla i sig för att inte gå upp i varv allt för mycket, det gäller att behålla fokus och energi tills det är dags.

”En milstolpe”

24-åringen kan också få vara med och skriva historia.

För första gången sedan 2005 är Sverige i en EM-final och senast blev det även guld.

Inga av spelarna i den nuvarande truppen fanns med den gången – och extra speciellt kommer det bli för de sju Crusadersspelarna som åkte ut redan i semifinal i Superserien.

– Det är klart att man vill komplettera året med ett guld på hyllan. Det hade varit väldigt stort och det är helt klart på tiden att Sverige går hela vägen igen. Att få vinna ett EM-guld hade varit en milstolpe i fotbollskarriären och att få göra det med flera lagkamrater från hemmaklubben känns lite extra.

Vilka är favoriter?

– Svårt att säga. Vi har et väldigt bra lag just nu med mycket talang och vi brister inte på någon position. Det är stjärnspäckat överallt. Samtidigt är Italien svåra och det vi konstaterat är att det är ett väldigt bra lag som spelar bra fotboll. Fördelen som de har är att de har bättre koll på oss än vad vi har på dem, eftersom vi har spelat fler matcher. Vi har bara material från 2019 så egentligen vet vi inte helt hundra hur de kommer spela.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollMathias Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.