Hoppa till huvudinnehållet

Glädjebesked för Skattkärr: Blågrönt nej till utvidgat industriområde

Publicerad:
 Erik Nilsson (KD) hoppas hitta industrimark längs 61:an eller 62:an istället.
Erik Nilsson (KD) hoppas hitta industrimark längs 61:an eller 62:an istället. Foto: Håkan Strandman

Det lönar sig att protestera. Efter starkt kritik från Skattkärrsområdet säger det blågröna styret i Karlstad nej till att utöka industriområdet Bråtebäcken österut.

Det är i förslaget till ny översiktsplan som det ritats in ett utökat verksamhetsområde öster om dagens exploaterade industriområde. Där skulle ges plats för ”särskilt störande verksamhet”. De närboende har dock reagerat starkt, både för sin egen och hela bygdens skull.

(S)-nej till ökad industriexploatering – ”Viktigt rekreationsområde”Kritik mot industriplan: ”Förstår inte hur det kommer slå mot Skattkärr”Anrik gård hotad av plan för industriområde: ”Åt helvete helt enkelt”

Förra veckan sa S tvärt nej till förslaget, och nu följer alltså även det blågröna styret (M, L, KD, C och MP) efter.

– Det är bara att inse, det här blev inte bra. Vi tänker då främst på Skattkärrsbornas tillgång till friluftsliv och rekreation, det här är en av få ytor i närområdet där de har sådana möjligheter, säger Erik Nilsson (KD).

I stället vill de blågröna partierna se över möjligheterna att utvidga industriområdet norrut. Men Erik Nilsson vill inte ta ut något i förskott där heller.

– Det finns ett grustag längre norrut, och dessutom har Karlstad ridklubb mycket ridvägar i området. Vi får se om det går, helt enkelt. Men vi vill också att tjänstemännen ser över möjligheterna att hitta helt ny verksamhetsmark efter riksvägarna 61 och 62. Behovet av mark är stort och det är en fördel om det ligger vid större vägar för transporter och kommunikationer.

Slutligen meddelar också den styrande femklövern att de plockar bort det utpekade verksamhetsområdet norr om Ilanda, nära där järnvägen korsar 62:an.

– Där har vi sagt nej till satsningar tidigare då det innebär att vi måste ta en hel del värdefull åkermark i anspråk. Det vill vi helst undvika.

Artikeltaggar

Erik NilssonKarlstadSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.