Hoppa till huvudinnehållet

Enkät: Bandyprofilerna om nya hallen: ”Hoppas att han ler i himlen”

Publicerad:
Bandyprofiler om vad nya hallen kan betyda för sporten i Värmland.
Bandyprofiler om vad nya hallen kan betyda för sporten i Värmland.

På lördagen startar en ny era i bandyvärmland.

Boltic spelar den första matchen i nya isarenan och VF-sporten har pratat med flera bandyprofiler om betydelsen av hallen och bandyns framtid i Värmland.

Marcus Bergwall – tre VM-guld och 140 landskamper

Marcus Bergwall, här som Boltictränare.
Marcus Bergwall, här som Boltictränare. Foto: Mikael Lindblom

Vad kommer hallen betyda för bandyn?

– Det kommer betyda otroligt mycket, speciellt på sikt och för både bredden och toppen. Utvecklingen kommer få framåt, jag skulle bli förvånad annars. Jag vet hur viktigt det är för ungdomarna, min egen son slog ifrån sig och ville inte träna när det bara regnade på Tingvalla – hade det funnits förutsättningar så hade nog många kunnat fortsätta.

Är det räddningen för sporten?

– Det tror jag, annars hade det sett väldigt mörkt ut och kanske hade vi bara haft ett lag kvar till slut.

Mikael Borstner – SM-guldvinnare och mångårig Bolticspelare

Mikael Borstner, här som Boltictränare.
Mikael Borstner, här som Boltictränare. Foto: Lisa Olaison

Vad kommer hallen betyda för bandyn?

– Först och främst vill jag säga att lagen eller verksamheten inte blir bättre bara för att vi får en ny arena, det är viktigt att ha en strategi. Men möjligheten att förbättra och rekrytera barn som spelar bandy framför allt, blir enklare. Sen ser jag det inte som en bandyhall utan en idrottshall. Här kan barnen få förutsättningar att hålla på med olika issporter. Det är en arena som är byggd för barnen.

Är det räddningen för sporten?

– Tyvärr har vi sett att verksamheterna runt om Karlstad, som i Filipstad och Slottsbron haft det svårt när aggregaten gått sönder och kommunerna ansett att det varit för dyrt att laga. Då fanns det absolut inga förutsättningar. Jag skulle vilja lyfta fram hallgruppen som arbetat med frågan i många år där Bjarne Andersson varit drivande. Jag vill också ägna en tanke åt Ingvar Klang som var starkt engagerad i det här och det är synd att han inte får se när det är färdigt, jag hoppas att han ler i himlen.

Lisa Östman – världsmästare, SM-guldvinnare och mångårig Vaik-spelare

Lisa Östman fortsätter spelarkarriären och kommer i vinter spela för Villa Lidköping och även Västerstrand, i mån av tid.
Lisa Östman fortsätter spelarkarriären och kommer i vinter spela för Villa Lidköping och även Västerstrand, i mån av tid. Foto: Tommy Andersson

Vad kommer hallen betyda för bandyn?

– För att kunna bedriva träning på vintrarna var det ett måste och det betyder jättemycket, med vintrarna som vi har går det inte på något annat sätt helt enkelt.

Är det räddningen för sporten?

– För att värmländsk bandy ska överleva behövs det en hall. Boltic, Vaik och Mosserud hamnar långt efter de andra lagen och ska det finnas elitsatsning var det ett måste. Stod det mellan två städer när nyförvärv ska lockas hit – då föll valet inte på oss.

Ola ”vb” Fredricson – tre VM-guld och två SM-guld

Ola Fredricson, här som tränare för Otterbäcken.
Ola Fredricson, här som tränare för Otterbäcken. Foto: Charlotte Ferneman

Vad kommer hallen betyda för bandyn?

– Nu är det bara att hoppas på att det här kan bli ett lyft, kan få klubbar som Mosserud att lyftas och kanske bli ett allsvenskt lag. Sen ser vi till skidskokul så kommer det få barn och ungdomar att bli ännu duktigare när de får kanonis varje träning.

Är det räddningen för sporten?

– Annars hade det varit slut om några år, så är det. Inga nyförvärv till Boltic och hade inte det här blivit så hade den dött ut totalt. Jag hoppas att ungdomar som valt andra sporter kanske kan komma tillbaka till bandyn nu.

Kjell Kruse – fem SM-guld och tvåfaldig skytteligavinnare i elitserien

Kjell Kruse, i dag platschef hos Nomeko i Molkom.
Kjell Kruse, i dag platschef hos Nomeko i Molkom. Foto: Göran Persson

Vad kommer hallen betyda för bandyn?

– Inte bara för bandyn, det är två ishockeyrinkar också vilket blir väldigt värdefullt. Jag har inte varit där än, men utifrån ser den helt fantastisk ut. De som växer upp i dag är kanske mer bekväma, vill ha det mer tillrättalagt och då blir inomhus enklare. Det blir ett tillskott och en unik satsning som kommunen har gjort.

Är det räddningen för sporten?

– Det är lika överallt, det är vad som behövs om det ska kunna fortsätta. Bandyn är en sargad sport efter vintrarna som varit och jag tror ändå att det kommer att behövas något extra för att sporten ska växa igen och för att folk ska komma och se en match.

LIVE-TV: Boltic-Falu BSWallman: ”Jag trodde aldrig den här dagen skulle komma”

Artikeltaggar

BandyIF BolticKjell KruseLisa ÖstmanMarcus BergwallOla Fredricson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.