Föräldrar i Kyrksten om nya skolan: ”Det känns jättepositivt”

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Alla vi pratat med är glada över en ny skola, även barnen och skolpersonal, säger Mattias Penttinen och Alexandra Norberg.
Foto: Mats Zetterberg
I måndags beslutade en enig kommunstyrelse i Storfors att förorda en ny skola i Kyrksten.
– Det känns jättepositivt. Kommunen har pratat i 15 år om den. Nu verkar skolan äntligen bli av, säger Alexandra Norberg.

Hon bor i Kyrksten, make och två barn, Alwin 7 år och Alwa 5 år. Barnen går på förskolan i byn och blir troligen elever på den framtida skolan.

– Alla jag pratat med är glada över en ny skola, även barnen och skolpersonal, säger Alexandra Norberg.

Mattias Penttinen är också förälder i Kyrksten. Han har sambo och tre barn, Elina 16 år Nellie 10 år och Mollie 4 år. Den yngsta går på förskolan i samhället.

”Vågar tro igen”

– Eftersom det var stillestånd i skolplanerna ett tag hade jag gett upp hoppet. Nu vågar man tro att de blir verklighet, säger han.

Förslaget är att bygga en F-6-skola med integrerad förskola i Kyrksten. Den är dimensionerad för 150 barn och ska ligga på samma plats som dagens förskola. Den nya skolan ska ersätta den gamla förskolan och Bjurtjärns skola, som båda ska rivas.

– Det är ett bra förslag. Det är i dagsläget fler barnfamiljer i Kyrksten än i Bjurtjärn. Därför skulle färre behöva åka skolskjuts. En skola här skulle lyfta hela vår by. Ännu fler skulle flytta hit, säger Alexandra Norberg.

Kostar 85 miljoner

Den nya skolan uppskattas kosta 85 miljoner kronor. Planen är att kommunfullmäktige ska fatta det slutliga beslutet den 11 november.

– En styrka med Kyrksten är att det finns ett rikt föreningsliv. En annan är naturen med strövområden. Det kan skolan dra nytta av, säger Mattias Penttinen.

Två återvändare

Han och Alexandra Norberg är båda återvändare i Storfors. De flyttade hem igen när de själva fick barn.

– Storfors har alltid haft bra skolor. När jag själv var elev blev jag alltid lyssnad på, säger Mattias Penttinen.

– Det har lett till att personalen stannar länge på sina arbeten. Flera av mina vänner från skolan har blivit lärare för att de tyckte skolan var så bra i Storfors, säger Alexandra Norberg.

Oro för priset

Kommunalråd Hans Jildesten (S) berättar att det var en enig kommunstyrelse som sa ja.

– Det fanns däremot frågor och en allmän oro över kostnadsutvecklingen. Det är ett osäkert läge, där priserna ökat kraftigt, säger han.

Utreder vindpark

Intill Kyrksten utreder Eolus att bygga en vindpark. Det oroar Alexandra Norberg och Mattias Penttinen.

– Det skulle förstöra utvecklingen Kyrksten. Jag hoppas kommunen använder sitt veto och säger nej till vindparken, eller ännu hellre att Eolus drar sig, säger Alexandra Norberg.

– Om det blir en vindpark blir det svårare att locka hit barnfamiljer, säger Mattias Penttinen.

I maj 2018 fattade kommunfullmäktige beslut att starta projekteringen av en ny skola. Projekteringen har kommit så långt att det finns möjlighet att bedöma både byggkostnad och driftskostnad. Även kommunstyrelsens arbetsutskott var enigt.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.