Hoppa till huvudinnehållet

Bäckhammars bruk pausar investering: ”Vi måste analysera beslutet”

Publicerad:
Reporter Mats Zetterberg
Mats Zetterberg
mats.zetterberg@vf.se
– Vi måste analysera beslutet, innan vi kan ta ställning om det här är bra för Bäckhammar och Visman, säger Lennart Sylvander, sekreterare i Vismans vattenvårdsförening där även Ulla Ericson är med.
– Vi måste analysera beslutet, innan vi kan ta ställning om det här är bra för Bäckhammar och Visman, säger Lennart Sylvander, sekreterare i Vismans vattenvårdsförening där även Ulla Ericson är med. Foto: Peter Bäcker

Nordic Papers styrelse beslutade i onsdags att skjuta på en investering för den inledande delen i en expansion av produktionsanläggningen i Bäckhammar.

– Vi måste analysera beslutet, innan vi kan ta ställning om det här är bra för Bäckhammar och Visman. Vi har fått många frågor vi måste reda ut, säger Lennart Sylvander, sekreterare i Vismans vattenvårdsförening.

Föreningen jobbar för att värna vattendraget Visman, där Bäckhammars bruks avlopp rinner ut.

Väntar på tillstånd

– Vi skjuter på det till dess att ett produktionstillstånd för hela expansionen erhållits och villkor kopplade till detta tillstånd är klarlagda. Bolagets nuvarande bedömning är att ett nytt produktionstillstånd kan komma att erhållas tidigast i början av 2023, skriver Nordic Paper i ett pressmeddelande.

Nordic Paper driver sedan förra året ett arbete för att klarlägga förutsättningar för att utöka produktionen vid anläggningen i Bäckhammar. Expansionsplanen består av tre delar, ett nytt renseri för ökad flexibilitet gällande råvaruanskaffning, miljörelaterade investeringar samt investeringar för ökad massa- och pappersproduktion.

Har projekterat

De senaste månaderna har bolaget arbetat intensivt med förprojektet för den första delen, uppförandet av ett nytt renseri. Resultatet är att denna del av investeringsplanen inte når upp till bolagets tidigare antaganden avseende lönsamhet utan är beroende av ökade produktionsvolymer. Det innebär att för att det ska vara möjligt att fatta ett investeringsbeslut behövs ett nytt produktionstillstånd och de villkor som kommer med ett nytt det vara kända.

– Bolaget lämnade under tredje kvartalet 2020 in en ansökan om nytt produktionstillstånd för utökad produktion i Bäckhammar till Mark- och miljödomstolen. Bolaget har efter ansökan lämnades in uppmanats att komma in med tekniska kompletteringar i ärendet i en större omfattning än förväntat, står det i pressmeddelandet.

2018 hade Bäckhammars bruk två stora utsläpp som slog ut livet i Visman ett tag. Brukets rena och renade processvatten går ut i ån som är liten och därför extra känslig. Det medförde åtgärder och produktionsstopp efter utsläppen innan den hade återhämtat sig.

Eftersom Visman är så känslig, finns det planer på en annan långsiktig lösning, att dra en ny avloppsledning till Vänern.

Läs också

Artikeltaggar

BäckhammarKristinehamns kommunMiljö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.