LEDARE: Upp till bevis S i Karlstad – varför ska vi rösta på er?

Ledare
PUBLICERAD:
Vill de socialdemokratiska oppositionsråden Anders Tallgren och Linda Larsson lämna oppositionsrollen efter nästa val krävs en klar och tydlig politisk idé som skiljer S från resten och som engagerar Karlstadsborna.
Foto: Jonny Ohlsson
Det är 11 år sedan det satt en socialdemokrat på högsta posten i Karlstad. Finns det något som talar emot att det blir ytterligare fyra nästa val? Valrörelsen ligger ett halvår bort, vad har S i Karlstad att komma med som ska få Karlstadsborna på rödare tankar?

Rekordöverskott i Karlstads ekonomi två år i rad och omfattande planer på miljoninvesteringar. Nej, även om ledarsidan inte är såld på att Karlstads blågröna styre snålar med välfärdsresurserna för att få till de tjusiga siffrorna är det inte alls säkert att alla Karlstadsbor har samma invändning.

Ska S framstå som det bättre alternativet för väljarna måste de hitta frågorna som separerar och engagerar och sen köra stenhårt.

Det märks att Socialdemokraterna i Karlstad – och i Region Värmland – har varit borta från makten rätt länge nu. De försöker närmast desperat hitta sakområden att profilera sig på, allt för att hitta den eller de frågor som de hoppas skall återföra partiet till maktens köttgrytor. Det går väl sådär.

"Vad kan S i Karlstad göra för att på allvar utmana de blågröna?”, frågar sig VF:s ledarskribent Susanne Sjöstedt.
Foto: Peter Bäcker

Det är verkligen inte dagligen undertecknad hittar textstycken på NWT:s konservativa ledarsida värda att citera på ledarplats. Men jag har faktiskt tänkt en del på en två veckor gammal ledare om S i Karlstad.

En mening beskriver nämligen väldigt påtagligt Socialdemokraternas problem just nu: ”De försöker närmast desperat hitta sakområden att profilera sig på, allt för att hitta den eller de frågor som de hoppas skall återföra partiet till maktens köttgrytor.”

Jag väljer att ignorera ”maktens köttgrytor” som bara är en ovärdig pik som insinuerar att socialdemokratiska förtroendevalda väljer politiskt engagemang för ekonomi och status och inte av en övertygelse att de ska kunna skapa förändring.

Men S-jakten på sakområden att profilera sig på som på samma gång ska separera dem från de blågröna och locka fler väljare… Jepp, den är rätt desperat.

Partiet har kanske lite för länge fört en för lågmäld tillvaro i opposition, kanske utmanat det blågröna styret i allmänhet och Nisser (M) i synnerhet för lite om bilden av Karlstad.

Lite besynnerligt är det allt med vilken självklarhet Per-Samuel Nisser de senaste åren fått framstå som kommunens ”starke man”, trots flera politiska förluster under mandatperioden och trots stundtals hård kritik.

Men vad kan S i Karlstad göra för att på allvar utmana de blågröna? Att byta fot om Skutberget räcker inte och Månsberget är sannolikt inte en tillräckligt stor fråga för att göra skillnad.

Diskussionerna bland Karlstadsborna om översiktsplanen har dragit fokus till missnöjet med hur kommunen behandlar sina ytterområden. Det är frågor S gjort utspel kring upprepade gånger bara i år. Man har också kritiserat den blågröna överskottspolitiken som tvingar viktiga kommunala verksamheter gå på knäna.

Är det valvinnande frågor? Räcker det för att vinna tillbaka mandat man förlorat de senaste decennierna? Oklart. Klart är i alla fall att det inte räcker att bara lova att öka anslagen. Nu är det tid att tänka stort.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.