Hoppa till huvudinnehållet

Två döda i listeria – gårdsbutik kan ligga bakom

Publicerad:

Två värmlänningar har dött efter att ha smittats av listeriabakterier – nu pågår arbetet för att hitta smittkällan.

På måndagskvällen rapporterade NWT om att två personer i länet avlidit efter att ha smittats av listeria. Smittskyddsläkare Anna Skogstam förklarar nu att det troligtvis rör sig om personer med någon form av bakomliggande sjukdom eller nedsatt immunförsvar.

– Det är ju så att listeria kan orsaka väldigt en allvarlig infektion hos de som är riskpersoner, den kan orsaka blodförgiftning eller till och med hjärnhinneinflammation som hos de här riskpersonerna kan leda till en dödlig utgång, säger hon till VF.

Även gravida räknas in i riskgruppen – att äta viss mat under graviditeten kan orsaka problem.

– Bakterierna kan ge fosterskador, bland annat. Det är som sagt en väldigt allvarlig infektion för den som har ett nedsatt immunförsvar, endera på grund av bakomliggande sjukdom eller medicinering eller om man är äldre och skör.

Men de som inte är sjuka, sköra eller har nedsatt immunförsvar klarar sig oftast utan bekymmer, säger Anna Skogstam.

– För de personerna ger det ofta inga symtom alls. Man klarar av att äta smörgåspålägg eller opastöriserad ost utan att bli sjuk.

Utreder ursprunget

Efter de båda dödsfallen ska nu Livsmedelsverket utreda varifrån de har fått smittan – utifrån uppgifter från de smittade kan det stamma från en gårdsbutik i länet.

Livsmedelsverket bekräftar till NWT att man har hittat listeria just där – och att anläggningen nu belagts med förbud.

– Där har vi haft positiva produktprover och vi har hittat listeria i en golvbrunn. Vi vet inte än om listerian är över gränsvärdet i produkterna. Men vi har i alla fall fattat beslut om förbud om att föra ut livsmedel på marknaden från den anläggningen. Vi har ännu inte ställt något krav om återkallande, säger Petter Jonsson, avdelningschef för kontroll av livsmedelsföretag på Livsmedelsverket, till tidningen.

Det är heller inte klarlagt om det är samma listeriastam som ligger bakom dödsfallen.

Artikeltaggar

Anna SkogstamLivsmedelsverketVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.