Hoppa till huvudinnehållet

Nytt fenomen bidrar till onödiga köer: ”Funderar vad det beror på”

Publicerad:
Det är högerfilen som gäller på Karl IX:s gata trots att det vänstra körfältet nästan är tomt. I värsta fall kan köbildningen sträcka sig ända ut på E18.
Det är högerfilen som gäller på Karl IX:s gata trots att det vänstra körfältet nästan är tomt. I värsta fall kan köbildningen sträcka sig ända ut på E18. Foto: HP Skoglund

Den gamla schlagerdängan ”Håll dig till höger, Svensson” har fått en renässans i Karlstadstrafiken.

De senaste veckorna har bilisterna nämligen börjat lämna det vänstra körfältet fritt trots att det är långa köer till höger.

– Våra trafikingenjörer har iakttagit beteendet och funderar vad det beror på, säger Michael Sundholm, utvecklingssamordnare på Karlstads kommun.

The Telstars hit var en kampanjlåt inför trafikomläggningen 1967 då Sverige övergick till högertrafik. Den senaste tiden är det påtagligt hur Karlstadsbilisterna anammat uppmaningen trots att det innebär långa köer på främst Karl IX:s gata, men även på Hamngatan.

– Jag kan inte säga när det började, men gatuenheten har fått förfrågningar kring köbildningen, säger Sundholm.

Förra onsdagen växte kön från Karl IX:s gata ut på E18 där bilisterna använde varningsblinkers för att larma bakomvarande trafik. Det är inte trafiksäkert.

– Samtidigt finns det luft i systemet i och med att ett körfält nästan är tomt, säger Sundholm.

Enkelt och svårt?

Den enkla lösningen – och kanske den svåra? – är att få bilisterna att ändra ett beteende.

– Hur gör man det? Det är något man får fundera på. Sedan får man också fråga sig vad som är orsak och verkan, säger Sundholm.

I början på oktober stängdes Klaraborgsgatan helt av för biltrafik. Det innebär att det inte går att svänga vänster vid trafikljusen där Hamngatan korsas av Älvgatan och Klaraborgsgatan.

Att lämna det vänstra körfältet i det närmaste tomt på Karl IX:s gata innebär att det kan uppstå köbildning ut på E18.
Att lämna det vänstra körfältet i det närmaste tomt på Karl IX:s gata innebär att det kan uppstå köbildning ut på E18. Foto: HP Skoglund

– Det är klart att det påverkar trafikflödet. Sedan sammanfaller det med att fler återvänt till jobbet i höst och att det är kallare ute. Då cyklar man inte längre, säger Sundholm.

Kan det även bero på att arbetspendlare som kommer från E18 och ska till Inre hamn, och som tidigare åkt över Viken, följer Hamngatan och svänger av vid Löfbergsviadukten?

– Det är inte uteslutet att det finns ett samband, men vi har inte kvantifierat det. Ska man hela vägen bort till Löfbergsviadukten lägger man sig förmodligen i det högre körfältet redan på Karl IX:s gata. Man vill inte chansa och byta körfält, svarar Sundholm.

Alternativet för samma arbetspendlare är att fortsätta på E18 till Bergmotet och nå Inre hamn via Hammaröleden.

– Det är nog fler som väljer den vägen i stället för att åka igenom staden. Vi har fått indikationer på att det tjocknar till på Hammaröleden vid vissa tidpunkter, men att det är ganska kortvarigt, säger Sundholm.

I rusningstid riskerar det att tjockna till på Hammaröleden, men det beror snarare på antalet personer som tar bilen i stället för cykeln till jobbet än att Klaraborgsgatan är tillfälligt avstängd.
I rusningstid riskerar det att tjockna till på Hammaröleden, men det beror snarare på antalet personer som tar bilen i stället för cykeln till jobbet än att Klaraborgsgatan är tillfälligt avstängd. Foto: Tommy Andersson

I grunden bottnar trafikstockningarna på Hammaröleden emellertid i andra orsaker än att Klaraborgsgatan är tillfälligt avstängd menar Michael Sundholm. Området har växt rejält och fortsätter att växa.

– Det finns över 4 500 arbetsplatser i Inre hamn, det är jämförbart med sjukhuset. Då skapas det mycket trafik, bilar ska till och från området.

De undersökningar som gjorts visar att många av de som arbetar i Inre hamn med fördel kan ta cykeln eller åka buss.

– Väldigt många av dem bor inom ett rimligt cykelavstånd, då pratar vi om 20 minuter med vanlig cykel. Så även här är det individens val som resulterar i köbildning under vissa tider, däremellan finns det kapacitet.

Lösningen över tid stavas busskörfält.

– Vi vill inte att bussen ska riskera att hamna i samma kö som bilföraren. Bekvämlighet och tid är de viktigaste faktorerna när individen väljer färdsätt.

Inga köer alls

Michael Sundholm kan inte undgå att nämna Skoghallsvägen apropå köbildning på Hammaröleden.

– Vi har länge ställt oss frågan varför inte Skoghallsvägen inte är attraktiv för Hammaröborna. Där har vi inga signaler om köbildning. Det blir ingen större omväg om man ska till de västra stadsdelarna i Karlstad. Förmodligen har man en bild i huvudet hur man ska åka och tittar inte på vilka alternativ som finns, säger Michael Sundholm.

I mitten på december räknar kommunen med att släppa på trafiken igen på Klaraborgsgatan.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarl IX:s gataKarlstadSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.