LEDARE: Moderaterna har ljugit i tio års tid

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, och partiledare, Ulf Kristersson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är mycket som händer i och kring Moderaterna just nu. De höll under helgen en arbetsstämma i Helsingborg och i onsdags kväll var Elisabeth Svantesson, partiets ekonomisk-politiska talesperson gäst i SVT-programmet 30 minuter.

Där fick hon bland annat svara på frågor kring hur hon ser på användandet av "de blåbruna", varför partiet inte lyfter fram den positiva utvecklingen av andelen förvärvsarbetande bland utrikes födda personer och, mest intressant, varför hon gjort en helomvändning i sin syn på att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Hennes resonemang och förklaringar var stundtals som att se en krasch i realtid, och trots att skämskudden låg redo säger hennes svar en hel del om Moderaternas stegvisa förflyttning och normalisering gentemot Sverigedemokraterna.

Svantessons bortförklaringar är pinsamma, men att ge en rimlig förklaring till hur man kunnat gå från att ta stort avstånd från Sverigedemokraterna till att göra det rakt motsatta är i det närmaste omöjligt.

Då, för några år sedan, tog Svantesson avstånd från Sverigedemokraterna på grund av deras rasistiska politik. Citat Svantesson: "hela deras grundexistens bygger på ett vi och dom" och den utgångspunkten gjorde ett samarbete omöjligt.

När hon får frågan i dag menar hon att hon bara sa så för att alla andra sa så, men att hon inte menade det. Som att hon blivit utsatt för grupptryck av de andra politikerna.

Som att hon inte är borgerlighetens kandidat till finansministerposten utan en tonårstjej som blivit påkommen med att tjuvröka och snacka skit om sina kompisar. Det är oerhört oseriöst.

Men som sagt, hur ska man annars kunna förklara att partiet så brutalt vänt kappan efter vinden i synen på Sverigedemokraterna? Och att det, som av en slump, skedde i samband med att Allianssamarbetet föll?

Antingen ljög Moderaterna om sin syn på Sverigedemokraterna då, eller så ljuger man nu. Och de har valt att hålla sig till linjen att man ljög då.

Även Ulf Kristersson har fått frågan om avslöjandena kring sverigedemokratiska politikers rasistiska uttalanden påverkar ett eventuellt samarbete med partiet, men nej, för Ulf Kristersson är det inga problem med sverigedemokraters rasistiska åsikter, uttalandet eller nazistiska historia för att kunna ingå i ett samarbete.

Det är något de får hantera internt, menar han. "Jag tar fasta på hur partier agerar i riksdagen".

Svantesson var också inne på det i programmet 30 minuter. Hon ser bara till hur partierna agerar i riksdagen, hon ser inte till partiers problematiska historia. Nej, för henne är partiet som vilket parti som helst.

Hon ser positivt till Sverigedemokraternas utveckling i riksdagen, och hon menar att de "mognat" under hennes tid i riksdagen. 2006, när Svantesson kom in i riksdagen, var samma år som Sverigedemokraterna bytte partisymbol från den fascistiska facklan till blåsippan.

Under Svantessons tid i riksdagen har hon, om man nu ska tro henne i dag, inte haft några problem med att Sverigedemokraterna i riksdagsställning bland annat verkat för att bibehålla en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader (SD:s partiprogram 2014), att värna det svenska kulturarvet för att behålla den svenska kulturella samhörigheten (valprogrammet 2010) och att man därför förespråkar en begränsad invandring för människor som i synnerhet kommer ifrån länder där kulturen och värdegrunden starkt avviker ifrån den svenska (partiprogrammet 2014). Det har bara varit en del i deras mognadsprocess.

Hur långt är Moderaterna beredda att gå för att få tillträde till Regeringskansliet? Långt, är svaret.

Linda Westerlind

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.