Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen vann SM-guld – i fel sport: ”Aldrig upplevt sånt adrenalin innan”

Publicerad:
Hugo Hultvall vann SM-guld i stöt.
Hugo Hultvall vann SM-guld i stöt. Foto: Per Wiklund

Han hade aldrig tävlat i tyngdlyftning men blev scoutad och erbjuden en plats på senior-SM.

Då klev Hugo Hultvall upp på scenen och tog alla viker utan en enda miss – sedan vann han ett historiskt guld och slog dessutom två svenska juniorrekord.

– Jag kan inte vara annat än nöjd, säger värmlänningen.

Till vardags ägnar han sig åt crossfit och har som ambition att tävla på den högsta nivån i framtiden.

Men redan nu kan 20-årige Hugo Hultvall titulera sig bäst i Sverige i tyngdlyftningsklassen stöt.

Under SM-tävlingarna i Halmstad vann värmlänningen guld för seniorer i en sport han aldrig utövat på heltid innan.

– Det har mest varit ett komplement i min crossfit. Jag har såklart lagt ner en hel del tid på det men att det skulle gå så här bra gjorde mig chockad, säger Hultvall.

Utvald av expert

Anledningen till att Karlstadskillen kvalade in till tävlingen var för att han scoutades och fick en prova på-plats.

Det var aldrig någon tvekan om att tacka ja.

– Just det faktum att någon som är kunnig har kollat in mig och tycker att jag är duktig kändes det inspirerande att prova. Jag har faktiskt haft lite i tankarna att testa en tävling men då kom pandemin och det blev aldrig riktigt av.

Bäst i Sverige. 20-årige Karlstadskillen fick en drömdebut på tyngdlyftningskarriären.
Bäst i Sverige. 20-årige Karlstadskillen fick en drömdebut på tyngdlyftningskarriären. Foto: Per Wiklund

”Jätteförvånad”

Men denna gång blev det av – och vilken debut det blev.

Hugo Hultvall tog hem ett SM-guld i stöt på personbästat 168 kilo. Det är 13 kilo bättre än hans tidigare notering och dessutom ett nytt svenskt juniorrekord.

– Jag blev jätteförvånad, men samtidigt känns det väldigt kul. Adrenalinrushen jag hade på tävlingen har jag aldrig upplevt innan, det var mäktigt.

Förutom SM-guldet i stöt vann värmlänningen även brons i ryck och total. Även det slog han personbästa i båda grenarna och fick dessutom med sig ytterligare ett svenskt juniorrekord i total där han uppnådde 301 kilo.

133 kilo räckte för att ta hem bronspengen i ryck och Hultvall kan summera sitt första SM genom att konstatera att han åker hem med ett guld och två brons.

– Jag har fått betydligt mer mersmak för tyngdlyftning nu, jag kommer absolut lägga mer tid på det och fortsätta tävla. Men sedan kommer intresset för crossfit inte att försvinna, det kanske blir lite mer delat bara.

Tävlar utomlands

Efter SM-framgången har Hultvall blivit uttagen till Nordiska mästerskapet för juniorer som avgörs norska Stavern sista helgen i november.

– Jag kommer träna på hårt och det hade varit kul med en pallplats, men samtidigt väljer jag att inte lägga för höga förväntningar på mig själv. Det är en vinst i sig att bara ta sig dit.

Artikeltaggar

Hugo HultvallTyngdlyftning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.