Insändare: ”Snacka om att politikerna klantat till det”

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Att efter en termin få byta lärare, lära sig nya metoder och lära känna en ny person skapar otrygghet.”
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Att torsdagens ledare (21/10) är helt klockren kanske inte alla förstår. Men när man jobbar som lärare på en kommunal skola och riskerar att bli av med jobbet inser man hur verklighetsfrånvända våra politiker är.

Jag jobbar på en av de kommunala skolorna i Värmland. Jag är legitimerad lärare men är, visserligen, vikarie och anställd fram till jul med en väldigt liten chans att bli vidare anställd till nästa termin.

Utöver det faktum att jag är lärare i ett ämne för fyra klasser är jag också mentor. Jag har än inte vågat berätta för mina klasser att de med stor sannolikhet inte kommer fortsätta träffa mig när de kommer tillbaka till skolan efter jul.

De flesta av oss kan känna igen oss i osäkerheten att börja i en ny klass, på en ny skola. För många tar det tid att bli bekväma med klasskompisar, personal och mentorer. Att då bli fråntagen sin mentor och lärare påverkar många elever negativt. Det tar tid att börja lita på vuxna.

För en del av våra elever är skolan en stabilitet och trygghet som man kanske inte kan känna hemma. Jag och mina medarbetare lär känna våra elever såpass att de kommer till oss vid minsta lilla obehag och otrygghet. Att efter en termin få byta lärare, lära sig nya metoder och lära känna en ny person skapar otrygghet.

Jag och några av mina kollegor kommer få gå på grund av att budgeten inte räcker till.

Jag och mina elever kommer separeras från varandra vid jul. Vi kommer gå på jullov med en otrygg känsla av vad som händer när vi ska tillbaka till skolan och jobbet i början på januari.

Snacka om att politikerna klantat till det och skapar mer otrygghet för elever som kanske redan inte passar inte i detta samhälle.

Legitimerad lärare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.