Region Värmlands fem folkhögskolor och Filipstads kommun får äntligen inviga folkhögskoleverksamhetens lokal - efter två år.
– Man får en bättre möjlighet att studera vidare eller få ett arbete, säger Elisabeth Kihlström (KD), regionråd och ordförande i kultur- och bildningsnämnden, Region Värmland.
Utbildningssamarbetet mellan Region Värmlands fem folkhögskolor och Filipstads kommun startade redan 2019, efter att man hade märkt av ett större behov av fler utbildningsplatser.
– När en kommun och region slår sig samman så når vi ut så mycket längre, och jag tycker att detta är ett jätteviktigt exempel på när man samarbetar och använder resurser på rätt sätt, säger Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S).
Under torsdagen var bland annat kursdeltagare och lärare på plats när invigningsbandet klipptes för lokalen. Efter att det skålas med alkoholfri cider var det rundtur och elever från Molkoms folkhögskola spelade upp en kort scen från Selma Lagerlöv.
Enligt Åsa Ekman Eriksson handlar det hela om att som människa få chansen att utbilda sig och anpassas utifrån sina egna behov. Och att folkhögskoleverksamheten är ett bra komplement.
– Folkhögskolor är en möjlighet för alla att få en grundläggande kunskap i utbildning och att ta sig vidare ut i samhället, säger hon.
Alla fem folkhögskolor har bidragit med platser till verksamheten som idag har 35 platser.
Gunilla Frykensjö Björnfoth som är rektor på Molkoms folkhögskola och som hälsade alla välkomna till invigningen var mycket glad över samarbetet.
– Det är fantastiskt roligt. Jag tror att det är viktigt att det finns olika utbildningsaktörer som har olika utbud och som kompletterar varandra.
Några som var på plats under invigningen var Sabera från Afghanistan och Ezdehar från Syrien som har bott i Sverige sen 2015. De har nu börjat på utbildningen sen några månader tillbaka och de tycker att det har varit roligt.
– Jag vill lära mig svenska, lärarna är jättebra, säger en av kvinnorna.