Insändare: Reformera hemtjänsten nu!

Insändare
PUBLICERAD:
Äldreomsorgen fungerade bättre förr.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Vad är vitsen med en hemtjänst som bygger på att anhöriga kan ställa upp?”

Hemtjänsten förr: en och samma hemsamarit, som det hette, skrev ett kontrakt med hjälptagaren och fick göra hemlagad mat (studier har visat att dementa fungerar bättre om de får ett riktigt, lagat mål mat om dagen). Samt handla, fixa i hemmet, följa med till doktorn, hämta ut medicin och kunde till och med baka en sockerkaka och ta en pratstund över en kopp kaffe ibland.

Hemtjänsten dag: "Stressad personal kommer in och glor och går ut igen", som en bekant sade. De sysslar inte med saker som att vädra sängkläder utan täcken och kuddar ska skickas bort på tvätt istället. Ska dessa tvättas varje vecka? Tala om slitage. Olika personal springer ut och in och slamrar i dörrar hos äldre, ibland dementa, och skapar ännu större oro och förvirring.

Anhöriga förutsätts följa med till doktorn, hämta ut medicin, sätta upp gardiner och glödlampor, ringa rörmokare och fixa vad som behövs för att hemmet ska fungera. Dessutom tar det flera veckor innan tjänsten att handla kommer igång. Under den tiden förutsätts anhöriga också handla och då köpa mat som bara tar några minuter att laga till, det vill säga så usel och näringsfattig föda som möjligt. Vad är vitsen med en hemtjänst som bygger på att anhöriga kan ställa upp?

Har ingen tänkt på att en del äldre faktiskt inte har några anhöriga?

I början av 90-talet gjorde den då borgerliga regeringen med Carl Bildt som statsminister om hemtjänsten till att omfatta en mer affärsmässig syn på äldre och behövande, där kommunerna fick det övergripande ansvaret. Studier bland annat från Umeå och Lunds universitet har visat på omfattande brister sen dess. Detta har också möjliggjort "hemtjänstmaffian", där minst 66 privata hemtjänstföretag har lurat kommunerna på pengar bara de senaste 7 åren. Kommunerna har betalt för aldrig utförd hemtjänst där hemtjänsten bland annat loggat in sig i registreringssystemet utan att gå in hos brukarna.

Detta om något borde vara en fråga inför valet nu när Sveriges befolkning blir allt äldre. Sverigedemokraterna som brukar använda pensionärerna som slagträ i debatten har inte knystat om denna misär i dagens Sverige, vad jag vet. Att ge mer pengar till hemtjänsten i nuvarande form betyder bara mer av samma. Ifall några politiker vill göra något anständigt för de äldre borde de ännu hellre än höjda pensioner ge vallöftet att ändra hemtjänsten i grunden till att bli en hemtjänst värd namnet, för att ge de äldre lite mer värdighet.

Vakna upp politiker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.