Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Sverige går under om föräldrar måste fortsätta vabba friska barn

Publicerad:
Att vara hemma med sjukt barn är rimligt. Att vara hemma med friska barn däremot ...
Att vara hemma med sjukt barn är rimligt. Att vara hemma med friska barn däremot ... Foto: Christine Olsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Vabbandet på ovanligt höga nivåer, Försäkringskassan förvånad”, var en rubrik häromdagen. Det är väl snarast tvärtom. Med dagens många restriktioner för barn är det snarast ett mirakel att några småbarnsföräldrar överhuvudtaget kan jobba.

Folkhälsomyndighetens lät sina råd om att barn ska vara symtomfria innan de går till förskolan ligga fast efter september. Så trots att praktiskt taget alla andra restriktioner lyftes – och distansarbetare fick okej att återvända till arbetsplatsen – ligger det kvar regler som snart rimligen kommer att lamslå Sverige.

”Varje dag känns som rysk roulette. Ska de ringa idag eller inte?!” beskriver en småbarnsmamma på Twitter vardagen.

För det stannar inte heller vid att barn ”ska vara symtomfria”. Vid minsta lilla snuva ska de tas hem och hållas hemma tills det gått två dygn utan symtom – och har de varit sjuka i mer än ett dygn är det på många ställen åtta symtomfria dagar därefter som gäller.

Åtta dagar hemma från förskolan med ett friskt barn. Grattis, verkligen grattis alla föräldrar! Som en småbarnsförälder skriver i sociala medier: ”Av våra senaste 8 vabbdagar hade 1 varit vabb före pandemin.”

Som grädde på det moset kör i alla fall vissa förskolor fortfarande även med att syskon till ett barn som har symtom inte heller får komma!

Och bortser vi ifrån allt arbete som inte blir gjort av föräldern som måste vara hemma är det kanske inte hela världen för ett förskolebarn att behöva stanna hemma med mamma eller pappa i extra många dagar. För barn som börjat skolan är det däremot värdefull tid i skolan de går miste om, när de tvingas hållas hemma friska.

Att de speciella pandemireglerna upphört betyder DESSUTOM att Försäkringskassan från och med 1 november kräver sjukintyg för vab från dag åtta i sjukperioden.

Då ska tusentals föräldrar iväg med barnet till läkare – som rimligen har vettigare saker att göra – för att få ett intyg på snuva. Eller intyg på att barnen hade snuva förra veckan, nu är friska men inte får återvända till förskolan än… Men såna lär ju en läkare inte vare sig kunna eller vilja skriva?

Desperata småbarnsföräldrar. Skärmdump från Twitter.
Desperata småbarnsföräldrar. Skärmdump från Twitter.

Seriöst, detta är inte en fråga om folkhälsa eller att det enligt Folkhälsomyndigheten är extra viktigt just nu att upprätthålla regler för snuviga ungar eftersom dessa inte testas eller vaccineras för covid. Detta är bara ohållbart.

Och med tanke på att det varit rekordfå fall av luftvägsvirus, kräksjukor och annat i 18 månader på grund av pandemin betyder det förstås även att småbarn inte byggt upp minsta lilla immunitet för det och nu knockas av varje litet nytt virus.

Kombinera det med att många arbetsgivare tvingat tillbaka sina distansarbetare till kontoret vid månadsskiftet, ja då betyder det att vi är tillbaka i det livspusselkaos speciellt småbarnsföräldrarna hade före pandemin.

Ett som, på grund av vår könssegregerade arbetsmarknad och vår fortsatt generellt snedvridna syn på föräldraskap, kommer att innebära att det oftare än inte blir kvinnorna som försvinner från sina arbetsplatser under hösten.

Det betyder drastiskt lägre inkomster för henne (vård av barn ersätts med som mest 80 procent av lönen men det finns ett inkomsttak), sämre möjligheter att avancera på jobbet när det tveklöst sitter arbetsgivare och drar sig för att denna höst lägga ansvaret för viktiga projekt på nån de vet har små barn – och lägre pensionsgrundande inkomster.

Hur länge ska det hålla på?

Artikeltaggar

FörsäkringskassanLedareVab