Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Bara rubriken ger mig kalla kårar – men vi kan inte ursäkta bidragsfusk

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Pensionsmyndigheten administrerar bostadstillägget.
Pensionsmyndigheten administrerar bostadstillägget. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är den eviga skräcken. Att någon myndighet ska komma på att man gjort en miss och fått för mycket i ersättning – eller betalat drastiskt för lite i skatt – och att det plötsligt dimper ner ett återbetalningskrav.

Pensionär fick för mycket i bostadstillägg – krävs på 50 000 kronorDebatt: Därför får många pensionärer i Värmland avslag på bostadstillägget

Nu senast var det en värmländsk pensionär som Pensionsmyndigheten kräver ska betala tillbaka 50 000 kronor hen fått för mycket i bostadstillägg.

Det väcker alltid starka känslor när tidningar rapporterar om såna här fall, och många av oss (även vi som tjänar bättre än en genomsnittlig pensionär) får ett visst stresspåslag av tanken att själva på kort tid skaka fram 50 000 kronor.

Ledarsidan har tidigare uppmärksammat just det viktiga bostadstillägget som finns för att hjälpa pensionärer med riktig låg pension (och höga boendekostnader). Bland annat har vi skrivit om hur Pensionsmyndigheten tidigare larmat om att uppskattningsvis 130 000 pensionärer som sannolikt är berättigade till stöd inte sökt det och därmed kan gå miste om så mycket som tusentals kronor i månaden!

Det ska vara enkelt att som pensionär få det man har rätt till och tydliga regler för vad som gäller så man inte kan göra enkla misstag som får dramatiska konsekvenser . Och det gör det. Reglerna ÄR tydliga.

I det aktuella fallet med den återbetalningsskyldiga pensionären tycks det faktiskt helt solklart. Pensionsmyndigheten är ingen skurk i dramat.

En person har uppgivit falska uppgifter om sin inkomst genom att inte berätta om sin tjänstepension på flera tusen kronor i månaden, och har därmed tillskansat sig tiotusentals kronor i bidrag som de inte varit berättigade till. Konstigare än så verkar det inte vara.

Sen har jag full förståelse för att det kan vara outsägligt jobbigt att behöva betala tillbaka pengarna ändå. Men myndigheter kan självklart inte efterskänka bidragsfusk.

Artikeltaggar

LedarePensionsmyndigheten