Jag satsar på begagnat under julgranen i år – gör du?

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Ida Myrin
Det blir allt mer poppis att återbruka. Källa: Min egen känsla och filterbubbla.

(Ber om ursäkt att jag inte hinner researcha mer vetenskapliga belägg men jag jobbar hemifrån med sjukt barn och måste välja mina strider.)

Jag tänkte i alla fall slå ett slag för det. Återbruket. Second hand. Låna. Byta. I stället för att köpa nyproducerat, alltså.

Allt finns redan. Och för varje pryl eller klädesplagg du kan tänkas vilja ha finns det elva andra som tröttnat på sina.

I morgon ska jag hämta en påse flexitracks från en mamma i Karlstad vars barn antagligen lekt färdigt med det. Det blir nog julklapp till husets fyraåring. Sen ska jag fara till en skräddare på Skoghall och lämna in min oljerock på lagning eftersom det mesta på den är trasigt samtidigt som jag trivs för bra i den för att göra mig av med den.

Vet inte hur många miljöhjältepoäng jag får för det här i klimathimlen, och antagligen äts de upp för att jag fortfarande kör en miljövidrig fossilbil. Men det är just detta jag vill poängtera: Alla kan inte göra allt för att rädda planeten men man kan i alla fall börja någonstans och så kan man försöka göra sitt bästa utifrån sina förutsättningar.

Snart är det jul. Jag slår vad om att vi inte behöver köpa en enda nyproducerad julklapp.

Antar du utmaningen?

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.