Hoppa till huvudinnehållet

Debatt: Dyr, osäker och smutsig el utan kärnkraft

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Ringhals kärnreaktor 1 stängdes vid förra årsskiftet.
Ringhals kärnreaktor 1 stängdes vid förra årsskiftet. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nedläggningarna av kärnkraft har drivit upp priset på flera sätt, och har gjort oss mer utsatta för störningar i elsystemet, skriver Jan Blomgren i en replik på Niklas Sondells debattinlägg Dagens höga elpriser beror inte på brist på kärnkraft.

Niklas Sondell, konsult inom hållbara energisystem, har många poänger, men hävdar dels i sin artikel att nedläggning av kärnkraft inte bidrar till de höga elpriser vi sett på senaste tiden, dels att ökad satsning på el, vind och sol vore önskvärd.

Vi har inte bara lagt ner halva kärnkraftsflottan i Sverige, utan även i Tyskland. Tyskland avser dessutom att lägga ner återstoden inom ett drygt år, och Belgien har aviserat att man avser att ersätta sin kärnkraft med fossil gas. Den redan genomförda nedläggningen i Tyskland har lett till att man ökat sitt beroende av rysk fossil gas. I och med att priset på fossil gas nu skjutit i höjden på grund av brist stiger också elpriset kraftigt.

Denna brist på fossil gas har till stor del orsakats av kärnkraftsnedläggningarna. Därmed har de nu rekordhöga elpriserna till stor del sin orsak i minskad tillgång till kärnkraft. Hade Tyskland (och Sverige) behållit sin miljö-, klimat- och ekonomivänliga kärnkraft hade man knappast hamnat i dagens situation av flera skäl.

För det första hade man haft mer elproduktion tillgänglig när vindkraften står still. För det andra hade behoven att bränna fossil gas varit betydligt lägre, och då hade troligen inte gaspriset stigit lika markant som nu skett.

En ökad satsning på sol och vind bör vänta tills vi hunnit bygga mer planerbar elproduktion. Ofta i debatten diskuterar enbart total energi, och ibland effekt, men oftast missar man hur olika kraftslag påverkar överföringen i elsystemet. De stora och tunga generatorer vi har i kärnkraften, och i viss mån i vattenkraften, balanserar systemet mot störningar. Vind och sol hjälper nästan inte till alls att stabilisera elsystemet.

Vi har nu så lite planerbar el kvar att vi blivit mycket känsliga för störningar, och nere på kontinenten har man haft flera stora störningar – händelser som knappast ens blivit en radnotis i svenska media. I Kalifornien har man gjort som i Sverige och Tyskland: lagt ner planerbar el och ersatt med väderberoende. Där har man nu återkommande roterande nedsläckningar för att inte nätet ska kollapsa. Många ledande storföretag har flyttat sina huvudkontor till andra delstater, och huspriserna har fallit 35 % på ett år.

Planerbar el kan produceras fossilt (kol och gas), med vattenkraft eller kärnkraft. Vill man ha fossilfri planerbar el återstår de sista två. Vattenkraften är redan så hårt utbyggd att det inte finns några större reserver kvar att ta. Vill man ha planerbar fossilfri el finns alltså bara kärnkraft att välja på. Alternativet är dyr, osäker och smutsig el.

Jan Blomgren, professor, företagare, samt författare till ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”

Artikeltaggar

DebattKärnkraft