LEDARE: Poängen är att du som jobbar ska känna dig blåst och utnyttjad

Ledare
PUBLICERAD:
Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M) hoppas kunna göra låginkomsttagare så förbannade på speciellt utrikesfödda som har ekonomiska bidrag att de glömmer att Moderaterna inte har några planer alls för att göra det bättre för dem.
Foto: Henrik Montgomery/TT
”Det är inte rättvist att den ena familjen går till jobbet varje dag, medan grannen lever på bidrag och får lika mycket”, säger Moderaterna och hoppas att du ska tro att det är så verkligheten ser ut.

"Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa” sa kungen i sitt jultal 2002.

Snart 20 år senare tänker jag fortfarande på den där meningen som både uppmärksammades och kritiserades när det begav sig. Om att kungen – och många med honom – tänker att den som behöver samhällets stöd gör det för att de helt enkelt inte ansträngt sig och nog lever lite för fett på samhället.

De har det för bra, säger de. Och har man det för bra på bidrag så kommer man att välja den försörjningen framför att slita på ett jobb för minimilön.

”Det är inte rättvist att den ena familjen går till jobbet varje dag, medan grannen lever på bidrag och får lika mycket”, som Moderaterna skriver i inlägg som pumpas ut i sociala medier just nu.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, avslöjar vad den moderata taktiken går ut på när hon i dagarna twittrade ”För vissa familjer går det att stapla bidrag så att det inte lönar sig att ta ett jobb. Moderaterna vill ändra på det. Men trots att varannan utrikesfödd inte kan försörja sig själv och långtidsarbetslösheten slår rekord, vill S ha det så. Totalt vansinne.

Eva Svantesson (M) luras om bidrag på twitter. Skärmdump Twitter.

Bidragstagarna Moderaterna sätter sökljuset på, och inte så diskret hetsar emot, är utrikesfödda. Syftet är att du som jobbar, speciellt du med låga inkomster, ska känna dig blåst på ett bättre liv av utlänningar som ”staplar bidrag”.

Ja, nu går det först och främst inte att ”stapla” bidrag till ett högt torn som höjer bidragstagares inkomster över resten. Bidrag tar ut varandra, ökar ett minskar ett annat. Men hur ska den som aldrig behövt ekonomiskt bistånd ha koll på det?

Visst, det kommer alltid att finnas ett undantag att dra fram. Uddahushållet med ovanligt många barn som kan räkna in höga barnbidrag. Men det är just det, undantag.

Men det handlar om något annat. Om att Moderaterna vill att du ska känna dig så utnyttjad som pallrar dig till jobbet varje morgon, så att du ska haka upp dig på att de i sitt förslag inte har några planer på att göra det ekonomiskt bättre för dig. Snacket om att det ”ska löna sig att arbeta” handlar inte om att ge de som arbetar med låga löner mer pengar, bara om att ge bidragstagare mindre. De hoppas att du ska nöja dig med det.

Sedan är det absolut vettigt för politiker att inse att det inte går att bota ekonomisk utsatthet ens genom att höja försörjningsstödet, alltså det yttersta skyddsnätet.

Även ett höjt försörjningsstöd är nämligen lik förbannat ett bidrag, villkorat och omgärdat av inte sällan kränkande krav på mottagaren. Ett bidrag som med sin konstruktion aldrig kommer att lyfta någon ur fattigdom.

Men det var ju därför vi byggde upp försäkringssystem. Blir du sjuk eller förlorar jobbet är det sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen som ska fånga upp dig och hålla dig flytande tills du blir frisk eller hittar ett nytt jobb.

Den som skadas på jobbet ska borde omfattas av en arbetsskadeförsäkring. Har du en funktionsnedsättning finns specifikt utformade ersättningar och bidrag att söka. Pensionärerna med de lägsta pensionerna har rätt till bostadstillägg som kompletterar inkomsten.

Men på socialkontoren ute i landet trängs i dag människor ur just dessa grupper. Människor som helt enkelt inte borde vara där.

Kanske är det här vi måste börja i arbetet för att minska beroendet av försörjningsstöd?

Vad är det för jäkla dyra försäkringar som vi betalar till, som när vi sedan behöver hjälpen visar sig ha en massa undantag och villkor som gör att inga pengar betalas ut?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.