Hoppa till huvudinnehållet

David leder arbetet med det gigantiska tv-spelsarkivet i Karlstad

Publicerad:
David Boström bor kvar i Örebro med sin familj och kan jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Här sitter han på sitt kontor i Karlstad, där han senare i höst får sällskap av en nyanställd spelarkivarie.
David Boström bor kvar i Örebro med sin familj och kan jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Här sitter han på sitt kontor i Karlstad, där han senare i höst får sällskap av en nyanställd spelarkivarie. Foto: Tommy Andersson

Han har levt och andats tv-spel i hela sitt liv och döpte sin son efter "Metroid"-hjältinnan Samus Aran. När Karlstadsbaserade Embracer Group nu ska samla världens alla fysiska titlar i ett enormt spelarkiv är det David Boström som fått huvudansvaret.

– När detta väl är igång kommer det bli något världsunikt, säger han.

För en inbiten retrospelfantast som David Boström har det varit ett par speciella dagar på sistone. I fredags släppte Nintendo stortiteln "Metroid Dread", det senaste äventyret i serien om den galaktiska prisjägaren Samus Aran, som inleddes redan 1986. Att rykten om just den här titeln kommit och gått under 15 års tid gör så klart inte händelsen mindre högtidslik.

– "Metroid"-serien är min absoluta favorit, så när det kommer en ny del där blir man så klart extra glad, säger David Boström, som åtminstone tillbringade tio timmar av helgen nere i den gillestuga han förvandlat till spelgrotta hemma i Örebro.

Han är, liksom Embracer Groups grundare och vd Lars Wingefors, själv en stor samlare av tv-spel och allehanda kringprylar. Sedan elva år tillbaka driver David Boström även youtubekanalen Gaminggrannar, där han djupdyker i spelvärlden.

– Där får jag verkligen leva ut det här och dela med mig. Vi som sysslar med detta vill ju främja och bevara tv-spelskulturen, säger han.

Nintendos flera decennier långa spelserie "Metroid" är den David Boström personligen håller allra högst.
Nintendos flera decennier långa spelserie "Metroid" är den David Boström personligen håller allra högst. Foto: Tommy Andersson

50 000 titlar

Det sistnämnda är något som den såväl lokala som multinationella spelkoncernen Embracer Group trycker på lite extra när man nu står i startgroparna med det spelarkiv som ska byggas upp i Karlstad. "Spel", skriver man på sin hemsida, "är mer än bara spel. Det är kultur. Skapad av människor med kreativa idéer."

Än så länge förvaras den stora merparten av de hisnande 50 000 titlarna man har i sin ägo i ett bergsarkiv. Men för varje dag som går får David Boström nya kartonger att inventera. De står i långa rader längs väggarna i den 500 kvadratmeter stora lagerlokalen där arkivet kommer att byggas upp.

– Här är tanken att alla hyllor med spel och konsoler ska vara, säger David Boström och sveper med handen mot det största av rummen.

När den här artikeln publiceras ska de här ställningarna vara nedmonterade. Här ska den stora samlingen upp på långa hyllplan.
När den här artikeln publiceras ska de här ställningarna vara nedmonterade. Här ska den stora samlingen upp på långa hyllplan. Foto: Tommy Andersson

Intill sitt ännu ytterst spartanska kontorsutrymme har han påbörjat uppackningen så smått.

– Vi är ju verkligen i uppstartsfasen av allt det här, men jag var tvungen att göra mig lite hemmastadd, säger han och visar två mer eller mindre kompletta samlingar. I det ena fallet handlar det om gamla Game Boy-titlar med produktkoden SCN.

– Spelen som kom till Sverige och importerades av Bergsala fick den märkningen. Vi saknar tre av totalt 136 titlar.

En annan hylla rymmer så gott som alla hyrtitlar till den klassiska konsolen Nintendo Entertainment System (NES).

– En komplett Game & Watch-samling har vi också, vilket är lite tufft. Den vill man ju verkligen se framför sig i ett par fina glasmontrar. Det är många som har härliga barndomsminnen till de spelen.

Gillestugan som David Boström gjort om till spelgrotta hemma i Örebro.
Gillestugan som David Boström gjort om till spelgrotta hemma i Örebro. Foto: Privat

David Boström

Född: 1982.

Bor: I Örebro med hustrun Emelie (lika spelintresserad) och barnen Aran och Lufia, bägge döpta efter tv-spelskaraktärer.

Gör: Är sedan en månad tillbaka vd för spelkoncernen Embracer Groups spelarkiv i Karlstad. Samlingen uppgår i nuläget till omkring 50 000 fysiska titlar och nya inköp sker kontinuerligt. Titlarna kommer att föras in i en databas, och spelen ska sedan sorteras ut på hyllplan i en 500 kvadratmeter stor lagerlokal.

Om uppväxten i Örebro: "Jag har hållit på med tv-spel i hela mitt liv, utan något uppehåll. Min pappa är lika intresserad och köpte hem mer eller mindre allt så fort det kom till Sverige. Så jag har alltid varit den där tv-spelskillen som folk vänt sig till om de fastnat på någon bana eller boss, haha..."

Kuriosa: Vann 2003 svenska mästerskapen i Nintendo-spel.

David Boström väljer sina tre favoritspel genom tiderna:

1. "Super Metroid" (1994): "Hamnar alltid på förstaplatsen för mig. Det har verkligen allt ... musiken, grafiken, känslan, storyn. Allt är klockrent. Det är helt enkelt spelet jag alltid kommer tillbaka till. Underbart.”

2. "Final Fantasy VI" (1994): "Eller 'Final Fantasy III' som det heter i USA, för att göra det ännu mer komplicerat. I mina tonår spelade jag mycket rollspel, alltså på konsol. Det här tog verkligen tag i mig, tog mig till en annan värld. Jättebra story, mycket att utforska, massa härliga karaktärer. Rollspel när det är som bäst."

3. "Super Probotector: Alien Rebels" (1992): "Jag inser att det blir tre Super Nintendo-titlar nu, men det kan inte hjälpas. Det här släpptes som "Contra III" i USA. Äkta plattformsaction, gå och skjuta. Ganska svårt. Härlig 2D."

Hittills är bara en bråkdel av spelkoncernen Embracer Groups samling på plats i den stora lagerlokalen i Karlstad, men David Boström får dagligen nya lådor med spel att ta hand om. Ambitionen är att samla alla spel som någonsin har släppts i Europa, USA och Japan.
Hittills är bara en bråkdel av spelkoncernen Embracer Groups samling på plats i den stora lagerlokalen i Karlstad, men David Boström får dagligen nya lådor med spel att ta hand om. Ambitionen är att samla alla spel som någonsin har släppts i Europa, USA och Japan. Foto: Tommy Andersson

Inplastade rariteter

Det är David Boströms kollega Thomas "Sol" Sunhede, författare till flera böcker om spelhistoria, som letar upp och köper in samlingar till det begynnande arkivet.

– Så han och jag hörs i stort sett dagligen, säger David Boström och visar ett par nyinkomna lådor med ett tusental titlar släppta till den gamla speldatorn Commodore 64. En del av de snart 40 år gamla spelen ligger fortfarande skyddade under plast i sina kartonger, vilket så klart gör handskandet med dem lite extra kittlande.

– Kolla det här inplastade trippelpacket med spel, det har jag personligen inte stött på tidigare. Detta är en konsol jag själv inte är jättebekant med så det ska bli kul att lära sig mer. Det släpptes ju så otroligt många spel till Commodore 64, jag har hört siffror på allt mellan 10 000 och 30 000, säger David Boström.

Titlarna till den gamla speldatorn Commodore 64 såldes i vitt skilda förpackningar. Det här trippelpaketet är fortfarande inplastat.
Titlarna till den gamla speldatorn Commodore 64 såldes i vitt skilda förpackningar. Det här trippelpaketet är fortfarande inplastat. Foto: Tommy Andersson

Anställt spelarkivarie

Ett arkiv behöver en databas, vilket man inte har i dagsläget. Nyligen anställdes Gävlebon Natalia Kovalainen som spelarkivarie och när hon börjar sin tjänst i december ska mer vara i ordning.

– Hon är troligtvis den första med den titeln i Sverige och flyttar hit med sin familj. Vi håller även på att anställa ytterligare en person och vi tre plus Thomas Sunhede blir sedan själva startteamet.

Att bygga en databas för att sedan kunna föra över all nödvändig information om de tusentals spelen är så klart inget man gör i en handvändning.

– Det blir ett spännande jobb där vi får diskutera oss fram till hur vi bäst kan bevara spelen. Det handlar också om att bestämma sig för vilken data som ska arkiveras för varje spel.

Och sen ska allt upp på hyllorna också?

– Då kommer vi behöva steppa upp med folk. Det är ju ett otroligt omfattande jobb med tanke på att det handlar om 50 000 artiklar.

David Boström kan inte riktigt tyda signaturerna på den här utgåvan av ”Final Fantasy VII”. ”Men det borde väl vara några betydelsefulla personer.”
David Boström kan inte riktigt tyda signaturerna på den här utgåvan av ”Final Fantasy VII”. ”Men det borde väl vara några betydelsefulla personer.” Foto: Tommy Andersson

Retrostämning

Mitt bland all bråte i det rum som senare ska fungera som kontorsutrymme och verkstad står ett gammalt arkadkabinett med dubbla säten. Det handlar om "Sega Rally".

– När vi gör större inköp får vi ibland med arkadspel och liknande grejer. Det är inget vi aktivt samlar på och just det där har väl sett sina bästa dagar, det behöver lite kärlek och upprustning. Men det är ett jäkligt bra spel. Jag vet inte hur många mynt jag pumpat in i en sådan genom åren.

David Boström berättar att han dagligen visualiserar hur det färdiga arkivet ska se ut.

– Det ingår lite i mitt uppdrag att skapa en övergripande retrostämning härinne. Jag ser en arkadhörna framför mig och vi samlar gärna på oss så kallade demotorn också, som använts för provspelning i butiker. Det ska vara en härlig känsla och miljö här.

"Vi kommer nog aldrig i mål eftersom det släpps nya spel hela tiden, och man vet heller inte exakt hur många titlar det finns till vissa konsoler. Men det är också det som gör den här satsningen så spännande.”
"Vi kommer nog aldrig i mål eftersom det släpps nya spel hela tiden, och man vet heller inte exakt hur många titlar det finns till vissa konsoler. Men det är också det som gör den här satsningen så spännande.” Foto: Tommy Andersson

Stora visioner

Den uttalade ambitionen är att samla alla kända spelutgåvor från Europa, USA och Japan, som alltid har dominerat marknaden. Till detta kommer sedan konsoler, monitorer och handkontroller.

Det låter helt omöjligt?

– Det är det nog också. Vi kommer nog aldrig i mål eftersom det släpps nya spel hela tiden, och man vet heller inte exakt hur många titlar det finns till vissa konsoler. Men det är också det som gör den här satsningen så spännande. Att vi kommer att lära oss så mycket under resans gång.

Ska ställas ut

Embracer Groups framtidsvision är att göra delar av arkivet tillgängligt för publika utställningar av olika slag.

– Kanske kan man även göra samarbeten med museer och institutioner på längre sikt. När detta väl är igång kommer det bli något världsunikt, det är något vi tror väldigt mycket på.

Och du lever din dröm?

– Ja, det gör jag faktiskt. Och det är lite svårt att greppa. Jag har ju alltid drömt om att få jobba med tv-spel och jag vet att jag sa det lite på skämt för många år sedan, att om jag vinner på lotto och blir overkligt rik, då ska jag anställa folk och bygga ett bibliotek med världens alla tv-spel. Lite som Kungliga biblioteket, du vet väggarna med alla böcker. Och en stege som skjuter upp mot taket.

Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

EmbracerKarlstadNöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.