Insändare: Varför finns Sverige?

Insändare
PUBLICERAD:
”Det svenska missnöjets enda ljuspunkt idag, tycks vara Stefan Löfvens avgång.”
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
I nådens eller snarare onådens år 2021: Varför finns Sverige när paradisen står som spön i backen i vår omedelbara närhet?

För närvarande tycks Danmark vara de missnöjdas ultimata paradis. Det svenska missnöjets enda ljuspunkt idag, tycks vara Stefan Löfvens avgång. Möjligen gläder man sig också åt att Norge delar ut Nobels fredspris. Pristagarna har ju i efterhand ofta blivit en belastning.

Emellertid, missnöjets glasögon kan förstora, överdriva och göra grannens gräs mycket grönt.

Missnöjets Sverigebild då: Rättssystemet; polis, åklagare, domstolar, kriminalvård har kollapsat. Gängkriminalitet i galopp med sprängningar, skjutningar och mord. Segregerad ojämlik skola utan kunskaper och betyg förutom glädjebetygen. Segregerad bostadsmarknad och stor bostadsbrist. Obefintlig integration. Illa fungerande arbetsmarknad och stor långtidsarbetslöshet. Underdimensionerad vård över hela linjen efter decennier av resursbrist. En önskad reservkapacitet på 20 % blev istället en kraftig kapacitetsbrist. Covid-19 vittnar väl om detta. Eller var det bara handlingsförlamning? Ersättning och uppbyggnad av det borttappade försvaret utvecklas inte alls effektivt tycker riksrevisionen. Skulle revisionen också ha omfattat försvarets inriktning kan inget annat än riksrätt ha påkallats. Eldrörsartilleri och pansar hade ju sin tid under världskrigen. Och regementen, en utbildningsorganisation! Finns det en krigsorganisation? Mja, vi tänkte inte det. Puh, finns där ingen ände på eländet?!

Nej! För en tid sedan beskrev ekonomen och forskaren Kjell A Nordström delar av Sverige som ”skräpytor”. Han nämnde särskilt Gotland och Värmland. Mot bakgrund av det sagda och tingens tillstånd kan man befara att hans beskrivning numera är heltäckande.

För att ytterligare befästa hopplösheten, ta Du gamla du fria. Det är inte mycket av förhoppning och framåtanda där: ”Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden, jag vet att du är och blir vad du var, ja, jag vill leva ….”. Prognosen kan inte bli helt överväldigande.

Ack, ack, Sverigebilden!

Finland och Norge framställs också av missnöjet som paradis. Finland när skolan är på tapeten men vem vill ha en 1950-talsskola med kadaverdisciplin, utantillärning; kateketer, psalmer och annan korvstoppning. Norge ”peakade” under oljeboomen. Kreativa medborgare rekommenderade då svensk krigsförklaring med omedelbar kapitulation. Eftersom vi ännu inte har något försvar är väl knappast den rekommendationen aktuell. Det är bara att ge sig av. Vi har ju fri rörlighet inom EU plus Norge. Visumkrav och asylskäl har hitintills inte aktualiserats.

Alltnog och emedan: Varför finns Sverige? Denna Jämmerdal!

En eventuell statsminister kan nog inte räkna med vaktel och räkmacka. Möjligen kan någon stekt sparv flyga förbi.

Kjell-Arne Kolthoff

Indignations och fördomsentreprenör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.