Hoppa till huvudinnehållet

En femstjärnig debut: ”Har kapacitet utöver det vanliga”

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Treårige Isco Am svarade för en femstjärnig debut när han vann lätt trots en startgalopp.
Treårige Isco Am svarade för en femstjärnig debut när han vann lätt trots en startgalopp. Foto: Lennart Kihlman

Med ett kvallopp på 15,8 har den av Timo Nurmos tränade treåringen Isco Am blivit lite av en snackhäst.

Under måndagskvällen var det dags för debut på Färjestad och han imponerade stort när han vann trots en startgalopp.

– Helt klart en häst med kapacitet utöver det vanliga, kommenterade Björn Goop.

Isco Am är väldigt fartfylld men han är också ivrig och när startbilen släppte iväg V5-2 blev det galopp. Isco Am tappade massor av mark och en normal häst skulle vara chanslös på segern men Isco Am är ingen vanlig häst.

Björn Goop körde i kapp fältet och attackerade sedan från femte par utvändigt varvet från mål. Isco Am visade sina stora fartegenskaper genom att blåsa runt fältet på 400 meter och vann sedan enkelt före vasst spurtande Thai Charon.

Fart i överflöd

Isco Am vann på 16,7/2 140 meter men han travade det sista varvet på 14,2 och de sista 1 900 meterna på 14,5 så fart finns så att det räcker och blir över!

– Jag blev lite tagen på sängen av galoppen men han blev lite för pigg. Normalt kör man inte efter en galopp på det här sättet men Isco Am kändes så bra och han är en häst ska tävla med autostart så han behövde tjäna lite pengar. När jag väl körde till drev det något enormt för honom och han var oberörd i mål.., berättar Björn Goop.

Det var en av tre vinster för Goop under kvällen och de två övriga vinnarna tränar han själv.

Estrella Diamant galopperade tidigt men kunde ändå köras till ledningen mitt i loppet och sedan fick konkurrenterna göra upp om andraplatsen.

Make More Cider har matchats flitigt i Diamantstolopp och det gav utslag i V5-4. Make More Cider gick ett rejält slutvarv från femte par utvändigt och vann med fem längder.

– Hon har stått med tillägg varje gång på V75 och det är tufft. Nu blev det ett bra tempo och hon gick rejält slutvarv och kändes bra, sa Goop.

Dubbel för Wallin

Carl Johan Jepson ordnade en skräll i V5-3 när han vann med Fredrik Wallin-tränade Nikki Minaj. Jepson körde sig till ledningen på den första långsidan för att sedan släppa till Ulla Palema varvet från mål.

I utgången av den sista kurvan blev det fritt fram och när Björn Goops häst galopperade på upploppet blev det hela enkelt.

– Det var första starten i Fredriks regi och hon hade tränat bra. Hon har dock visat att den sista biten inte är hennes bästa och därför var det givet att släppa till Ulla Palema som jag vet är en bra häst och sedan löste det sig perfekt, berättade Jepson.

Fredrik Wallin tog en tränardubbel på V5 då Feel the Benefint tog ledningen i V5-5 och stannade där in i mål med Kenneth Haugstad.

Kenneth vann även loppet efter med egentränade Locale Boko som imponerade rejält då han vann lätt trots en galopp 1 200 kvar.

V5-spelet inleddes med ett kallblodslopp och här gjorde inte Jan Roar Mjölneröd något misstag med favoriten Garli Kongen. Mjölneröd körde till ledningen varvet från mål och Garli Kongen tog den andra raka segern och den sjätte i år utan problem.

Artikeltaggar

Björn GoopCarl Johan JepsonFärjestadstravetTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.