Vad har lugn och ro mot dålig stämning?

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Lär dig livets stora gåta – älska, glömma och säga nej till saker. Det är så ordspråket lyder, va? Inte? Nej? Det borde det göra.

Det finns fyra anledningar till att jag säger ja till mer än jag hinner och orkar med. Den första är prestationskraven jag har på mig själv, den andra är dåligt samvete och den tredje är fomo (fear of missing out, både förlåt och varsågod för det förtydligandet). Den fjärde – och största – är att jag fullkomligt avskyr dålig stämning. Visst är det alltför ofta oundvikligt, men jag hatar det innerligt ändå.

Det är så mycket lättare att säga ja till den där fikaträffen, trots att jag behöver slå knut på mig själv för att kunna infinna mig, än att behöva stå till svars för varför jag ”aldrig har tid”. Liksom det är lätt att undvika suckar och himlande ögon genom att nicka glatt till mingeltillställningar, fast jag för tillfället egentligen inte vill behöva titta en främmande människa i ögonen någonsin igen.

Men det blir en ond cirkel, har jag börjat märka nu. Ju fler gånger jag tackar ja till saker som jag egentligen inte mäktar med, desto tröttare blir jag. Följden? Även de roliga sakerna börjar kännas som måsten. Trist. Gör jag något åt det? Nej. Varför? Dålig stämning är ännu tristare.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.