Hoppa till huvudinnehållet

Mentalsjukhuset väcks till liv igen: ”Har försökt samla fakta”

Publicerad:
Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn.
Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns bildarkiv

På tisdagskvällen förläste Jan Bäckström och Lasse Johansson om mentalsjukhuset Mariebergs historia.

I pausen avslöjade kulturchef Maria Lobell en nyhet: Mariebergs historia ska konstnärligt gestaltas.

– Vi, tillsammans med Region Värmland, bjuder in konstnären Anna Linnea Liljeholm som residenskonstnär genom projektet AiR Värmland under hösten. Projektet har sin utgångspunkt i Mariebergsområdets historia vilken den utvalda konstnären kommer att ta sig an och tolka utifrån sin konstnärliga inriktning, säger hon.

– Vi bjuder in konstnären Anna Linnea Liljeholm som residenskonstnär genom projektet AiR Värmland under hösten. Projektet har sin utgångspunkt i Mariebergsområdets historia, säger Maria Lobell.
– Vi bjuder in konstnären Anna Linnea Liljeholm som residenskonstnär genom projektet AiR Värmland under hösten. Projektet har sin utgångspunkt i Mariebergsområdets historia, säger Maria Lobell. Foto: Mats Zetterberg

I augusti utlystes ett Open call där konstnärer kunde ansöka till att en residensvistelse i Kristinehamn. Mariebergsområdet med sin laddade historia är starkt förknippat med Kristinehamn och genom denna residensvistelse får samtidskonsten skildra och lyfta historien. Under vistelsen får Anna Linnea Liljeholm tillgång till ateljé, kommunens bildarkiv samt en utställningslokal på Kristinehamns konstmuseum. Hon kommer att bo i fyrvaktarbostaden vid Picassoudden.

”Vi är glada”

– Vi är glada över det här projektet. Vi har försökt samla fakta om Marieberg. Mycket av det försvann när vi tvingades stänga vårt museum, när det skulle bli bostäder av fastigheten, säger Jan Bäckström.

Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn.
Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns bildarkiv

Han och Lasse Johansson jobbade i många år på mentalsjukhuset. Efter pensionen började de ta reda på mer om området och dess verksamhet. De hittade bilder, dokument och saker som hade använts på mentalsjukhuset.

– Det resulterade i det museum vi hade under några år vid det tidigare mentalsjukhusets byggnad, efter att det lämnade Marieberg. Det resulterade också i den utställning vi hade 2019 på Kristinehamns historiska, säger Lasse Johansson.

Öppnade 1887

Mentalsjukhuset öppnade 1887. Mariebergs historia präglas främst av sjukhuset. Men historien går längre tillbaka än så.

Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn.
Arkivbild från en utställning om sjukhusområdet Marieberg i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns bildarkiv

– Innan mentalsjukhuset låg exempelvis en galgbacke på området, vid det som numera är naturskog. Där avrättades folk, säger Jan Bäckström.

Precis som på alla andra mentalsjukhus, användes metoder för att vårda eller bota vilka i dag anses förkastliga.

– Vändningen kom när började ge psykofarmaka i början på 1950-talet. Patienter som började med det blev plötsligt öppna och såg samhället omkring sig, säger Lasse Johansson.

Christinateatern var i det närmaste fullsatt under deras föreläsning.

Lasse Johansson och Jan Bäckström jobbade i många år på mentalsjukhuset. De bodde också ett tag på Marieberg.
Lasse Johansson och Jan Bäckström jobbade i många år på mentalsjukhuset. De bodde också ett tag på Marieberg. Foto: Mats Zetterberg

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunMariebergVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.