Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt höga flöden i länet: ”Får backa 20-25 år”

Publicerad:
På andra sidan vägen om brandstationen har Mangslidälven brett ut sig och bildat en ny vattensamling. Stora delar av de låglänta områdena i byn har stått under vatten de senaste dagarna.
På andra sidan vägen om brandstationen har Mangslidälven brett ut sig och bildat en ny vattensamling. Stora delar av de låglänta områdena i byn har stått under vatten de senaste dagarna. Foto: Daniel Olausson

Den senaste veckans regnande gav historiskt höga flöden runt om i länet.

Som i Vitsand, där Mangslidälven svämmat över rejält.

– Det är där och i hela området runt Brockensjöarna som vi har haft det värsta läget, säger Peter Bergström, räddningschef i Torsby kommun.

Älven fortsätter stiga: ”Nytt möte i eftermiddag”

De höga flödena, ovanligt höga för framför allt perioden, har märkts av på bred front i mer eller mindre hela länet där sjöar och vattendrag svämmat över i både Hagfors och Filipstad, centrala Sunne och norr om Torsby.

Där det alltså är vid Vitsand och Vägsjöfors det varit som allra blötast.

– Vi hade en känslig punkt med bevakning på E45:an i Vägsjöfors där vattnet i princip nådde vägkanten innan det vände nedåt igen, säger Peter Bergström.

Han förklarar att räddningstjänsten har gjort en del insatser i området där man bland annat pumpat vatten och pratat med fastighetsägare.

– Men jag kan säga att vi har haft mindre utryckningar kopplat till högt vatten än väntat. Många har erfarenheter sedan tidigare och har skaffat sig pumpar med elverk, så många ute på bygden är rådiga och kan hantera sin egen kris, konstaterar Peter Bergström.

Brockensjöarna har växt enormt i volym och breddat sina kanter.
Brockensjöarna har växt enormt i volym och breddat sina kanter. Foto: Daniel Olausson

Det har regnat rikligt på sina håll och vid Vitsandsområdets närmaste mätstation är man redan nära de nederbördsnivåer som normalt noteras under hela oktober månad.

Men vattnet är på väg att dra sig tillbaka. Kulmen är nådd i mer eller mindre hela länet och inom de närmaste dygnen kommer det märkas rent visuellt, påtalar Claes Kjörk som är samordningsansvarig för vattenreglering på Fortum.

– Det kommer sjunka undan och med lite olika tajming, säger han.

– Norsälven märks det nog på redan idag, Uvån lite senare... så det är egentligen bara tidsfaktorn som är lite olika, men överallt ser vi en minskning.

Flera uthus och andra fastigheter har stått under vatten i Vitsand under den senaste veckans översvämning.
Flera uthus och andra fastigheter har stått under vatten i Vitsand under den senaste veckans översvämning. Foto: Daniel Olausson

Den senaste veckan sticker ut, konstaterar han. I Vitsand har man inte sett liknande vattenmängder sedan försommaren 1997 och i Norsälven var det mer vatten år 2000.

– Men vi får backa 20-25 år för att hitta liknande händelser, och den här gången är det också på ett så stort område, säger han och konstaterar att liknande noteringar för Uvån har ytterligare år på nacken.

– Vi får backa till 1985 innan det var ett högre flöde. På de flesta ställen har det varit värre någon gång förr, men det är inte ofta det är värre. Den här gången gick det också väldigt fort och prognoserna visade visst på att det skulle komma mycket vatten, men inte så här. Så vi hade kort tid att förbereda oss på.

Artikeltaggar

Claes KjörkFilipstadFortumHagforsÖversvämningarPeter BergströmSunneTorsbyVäderVägsjöforsVitsand

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.