Hoppa till huvudinnehållet

Älven fortsätter stiga: ”Vi bevakar”

Publicerad:
Klarälven är nu på väg att stiga över bryggorna på västra sidan Sandgrundsudden.
Klarälven är nu på väg att stiga över bryggorna på västra sidan Sandgrundsudden. Foto: Tommy Andersson

Den senaste veckan har vattenståndet i Klarälven stigit stadigt i centrala Karlstad. Men det oroar inte kommunen, än.

– Nej, men vi har daglig kontakt med länsstyrelsen och räddningstjänsten, säger Anders Backfeldt.

Han är beredskapsansvarig på Karlstads kommuns teknik- och fastighetsförvaltning.

– Enligt de prognoser vi har nu bedömer vi att det inte kommer att bli så mycket värre. Men vi ska ha ett nytt möte med länsstyrelsen, länets kommuner, SMHI och Fortum i eftermiddag. Plus att vi gör egna mätningar både i Klarälven och Norsälven, säger han på torsdagsmorgonen.

På eftermiddagen, efter detta möte, är beskedet:

– Läget är lugnt. Prognoserna för helgen ser bra ut. Enligt SMHI ser det just nu ut att bli som mest fem millimeter regn på söndag. Så vi bedömer inte att det behövs mer åtgärder. Men vi fortsätter bevaka utvecklingen.

På torsdagsmorgonen hade Klarälven stigit nästan över bryggorna på västra sidan Sandgrundsudden. Och tidigare i veckan varnade också Fortum för de högsta höstflödena på 20 år.

Risk för fler översvämningar: ”Det kommer att stiga”

Men kommunen har ännu inte börjat leta i förråden översvämningsskydden från år den mycket blöta hösten år 2000.

– Nej, men vi aktiverade översvämningsskyddet vid Torpnoret förra söndagen och i går spärrade vi av en cykelväg på Tormestad.

Översvämningsskyddet vid Torpnoret kom på plats 2017. För någon vecka sedan började kommunen planeringen för en uppgradering för 50 miljoner kronor så att det klarar ett 200-årsflöde.
Översvämningsskyddet vid Torpnoret kom på plats 2017. För någon vecka sedan började kommunen planeringen för en uppgradering för 50 miljoner kronor så att det klarar ett 200-årsflöde. Foto: Tommy Andersson
Kommunen varnar för höga vattenflöden – här är riskerna störst: ”Respektera avspärrningar”50 miljoner ska skydda Skåre mot Klarälven

Det vill säga vid brofästet där gång- och cykelbanan löper under järnvägsbron nära Pumpgatan på Tormestad. Där går vägbanan lågt, normalt nästan i höjd med älvens vatten, vilket lett till att den nu är översvämmad.

Även på andra på andra vägar i kommunen är det mycket vatten. Till exempel vägen mellan Skutbergsmotet och Bergviksmotet där bilarna fick köra försiktigt på onsdagen.

Så här såg det ut på vägen mellan Skutbergsmotet och Bergviksmotet på onsdagen.
Så här såg det ut på vägen mellan Skutbergsmotet och Bergviksmotet på onsdagen. Foto: HP Skoglund

– Men i övrigt har vi inte haft några sådana ärenden än. I övrigt vad gäller stigande nivåer så håller vi bevakning, följer väderprognoserna och har daglig kontakt med SMHI, säger Anders Backfeldt.

Anders Backfeldt berättar att kommunen bevakar utvecklingen och gör egna mätningar i Klarälven och Norsälven.
Anders Backfeldt berättar att kommunen bevakar utvecklingen och gör egna mätningar i Klarälven och Norsälven. Foto: Tommy Andersson

Andra delar av länet har varit hårdare drabbat av de stora regnmängderna och stigande vattennivåer den senaste tiden. Här kan du läsa några artiklar ur VF.s rapportering om läget:

Historiskt höga flöden i länet: ”Får backa 20-25 år”Efter översvämningen – nu rensas LerälvenMarie kunde maktlös se på: ”Fasar för nästa omgång”Stefans uthus översvämmades: ”Liten när naturen sätter till”Gunnars källare fylldes med vatten: "Har aldrig sett Lerälven så här hög”

Artikeltaggar

Höga flödenKarlstads kommunKlarälvenNorsälvenNyheterÖversvämningarTeknik- och fastighetsförvaltningen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.