Hoppa till huvudinnehållet

Norska FBK-talangen får SHL-debutera mot Frölunda: ”Dröm som går i uppfyllelse”

Publicerad:
Martin Johnsen har stått för flera läckra mål i J20 och får nu göra A-lagsdebut.
Martin Johnsen har stått för flera läckra mål i J20 och får nu göra A-lagsdebut. Foto: HP Skoglund

Här är det norska FBK-löftet som gjort ett helt highlightspaket i läckra mål under hösten i J20.

På torsdagen får 17-åringen chansen att SHL-debutera mot Frölunda.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Martin Johnsen.

Under hösten har Martin Johnsen imponerat i J20-laget där han leder den interna poängligan.

I måndags fick han också för första gången chansen att träna tillsammans med A-laget där flera av deltagarna varit spelare han sett upp till under uppväxten.

– Henrik Loob ringde mig dagen före och sa att jag skulle träna, att jag förtjänade det. Sen fick jag vara med och jag tycker att jag gjorde en bra träning. Det var så klart kul att träna med spelare som man sett upp till.

Men kommer storlöftet från Hamar göra mer än att bara träna med sina förebilder.

På onsdagskvällen ringde telefonen.

På andra sidan luren?

Huvudtränaren Johan Pennerborn som meddelade Johnsen att befinna sig i Löfbergs Arena för morgonvärvning och sedan åka med laget till Göteborg.

– Det ska bli jättekul, det är en dröm jag haft sedan jag var liten. Färjestad har alltid varit mitt favoritlag så det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse och något jag siktat in mig på sedan jag kom hit.

Hade du förväntat dig att få SHL-debutera redan denna säsong?

– Svårt att säga. Mitt mål var att göra en bra säsong i J20 och få mycket speltid. Sedan har ambitionen alltid varit att slå mig in i A-laget, fast på längre sikt.

Efter att Martin Johnsen fått sitt efterlängtade beskedet var det bara att ringa runt till nära och kära.

– De första jag ringde var mina föräldrar, sedan ringde jag till polarna i Norge. Tyvärr kan inga av dem vara på plats i Scandinavium, men min moster, hennes man och deras barn kommer vara på plats. Det blir en kul upplevelse oavsett om jag får spela eller inte.

”Stark med pucken”

Johan Pennerborn har sett ett par juniormatcher med norrmannen och gillat det han sett.

– Han vill göra saker med pucken och är även stark med pucken. Av det jag sett- och av de signaler jag fått från juniorsidan är att han gjort det väldigt bra och kommer åka med som 13:e forward till Göteborg, säger FBK-tränaren i en kommentar.

Uppmärksammade mål

För den som inte känner till Färjestadstalangen är det bara att klicka in sig på sociala medier där flera av målen har uppmärksammats.

Det är läckra genomåkningar som fina avslut. Bakom målen ligger dock ett stort arbete där han dagligen investerat i sin hockeykunskap.

– Jag stod en timme varje dag med klubba och boll.

– Jag vet väl inte om jag bara gör snygga mål, men några har väl varit okej. Jag försöker använda min klubbteknik när möjligheten kommer. Jag har tränat mycket på att bli bättre på att skjuta, jag stod en timme varje dag klubba och boll utanför huset där jag hade ett mål. Jag stod där och lekte och spelade matcher i mitt huvud.

Stark Färjestadskoppling

Han är uppvuxen i det norska hockeyfästet Hamar där klubben Storhamar matchar Färjestads dragningskraft i Karlstad och Johnsen berättar om ett enormt hockeyintresse på orten.

I vardagen har ishockeyn alltid funnits nära till hands. Pappa Pål Johnsen har spelat SHL-hockey med Leksand och hockeyallsvenskan med Skellefteå.

Men är mest känd för sina framgångar tillsammans med Storhamar där han vunnit hela sex stycken NM-guld och spelat över 700 matcher för klubben.

– Ishockeyn är väldigt stor hemma i Hamar, de är nästan lika hockeygalna som här i Karlstad. Men det finns många följer Färjestad, även en del andra lag i SHL, men mest Färjestad. Det är ju många norska spelare som har spelat i klubben.

I J20 får Johnsen han möjligheten att utvecklas i rätt takt.
I J20 får Johnsen han möjligheten att utvecklas i rätt takt. Foto: HP Skoglund

Här är några av de mål Johnsen gjort under hösten:

Hemma i Norge, där han spelade med killar flera år äldre än honom själv, blev det mycket ytterforward.

Men i Färjestad har han skolats om till center.

– Jag är en smart center med bra spelsinne, jag är väl en ganska bra spelfördelare. I Norge spelade jag med äldre killar samtidigt som jag inte var jättebra i defensiv zon, då var det lättare att spela forward. Men jag klarar av bägge två.

Fler läckra mål lär vi få se av Johnsen som fortfarande jobbar med sina skills men även fått vända blicken mot andra delar av spelet.

– Just nu jobbar jag mycket med styrkan och snabbheten, det jobbar jag extra hårt med just nu.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyMartin Johnsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.