Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen varnar för höga vattenflöden – här är riskerna störst: ”Respektera avspärrningar”

Publicerad:
I november förra året låg delar av Borgmästarholmen i Karlstad under vatten. Nu riskerar flera platser i centrala Karlstad att svämmas över av Klarälven.
I november förra året låg delar av Borgmästarholmen i Karlstad under vatten. Nu riskerar flera platser i centrala Karlstad att svämmas över av Klarälven. Foto: Joachim Lagercrantz

De senaste veckornas väder har satt sina spår i markerna. Sunne hade under helgen och början på veckan stora problem med översvämningar – och nu är även Karlstad hotat.

Karlstads kommun gick under tisdagen ut med en varning för vissa områden. På sin hemsida skriver kommunen: ”Flera mindre bäckar i kommunen är fulla och även Klarälven stiger kraftigt”.

De flesta som vistats i Karlstad de senaste dagarna har nog sett de höga vattennivåerna i Klarälven. Som det ser ut nu finns det flera platser i Karlstad där kommunen satt in extra bevakning. Bland annat i Skåre och under tågbron vid Pumpgatan. Dessutom riskerar, som vanligt vid högt vatten i Klarälven, Gubbholmen att delvis svämmas över.

I centrala Karlstad ligger bryggorna vid Sandgrundsudden delvis under vatten, på grund av strömmarna i älven varnar kommunen för att ge sig ut på dem.

Vattennivåerna kommer stiga ytterligare då Fortum ser ett behov av att öka tappningen ytterligare.

Det kan du göra

I samband med detta varnar nu även kommunen boende i närheten av älven: ”I första hand behöver vi alla respektera de avspärrningar som sätts upp, de finns där för allas säkerhet. Kom ihåg att vattnet är väldigt strömt, så gå inte nära älvkanter eller översvämmade vattendrag. Bor du nära Klarälven så kan du hålla extra koll de närmaste dagarna”, skriver de på sin hemsida.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunÖversvämningarSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.