Hoppa till huvudinnehållet

Risk för fler översvämningar: ”Det kommer att stiga”

Publicerad:
Lerälven i centrala Sunne har svämmat över efter de senaste dagarnas intensiva regnande.
Lerälven i centrala Sunne har svämmat över efter de senaste dagarnas intensiva regnande. Foto: Daniel Olausson

De stora mängderna regn har orsakat översvämningar runtom i Värmland – och fler kan det bli.

– Man ska räkna med fortsatt stigande nivåer, framför allt ner i älvarna. Där kommer det att öka ett tag till, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Gunnars källare fylldes med vatten: "Har aldrig sett Lerälven så här hög”Flera larm om översvämning skapar oroÖversvämning i fabrikslokal: "Vatten i hela lokalen”

Sunne, Lesjöfors och Kristinehamn är tre av orterna som drabbats av översvämningar under natten och än är det inte över för värmlänningarna.

– På många ställen kommer det att fortsätta öka. Där det blir översvämningar vid vårflod ska man räkna med att det svämmar över nu, säger Claes Kjörk.

Anledningen till de höga flödena beror på den enorma mängd regn som fallit under den senaste veckan. Fyra dagar i rad föll mellan 5 och 10 millimeter och i helgen eskalerade det.

– Det har kommit mellan 20 och 44 millimeter vatten varje dag mellan fredag och söndag – en mycket mycket stor mängd på väldigt kort tid.

Hade detta hänt på våren, eller kanske till och med på sommaren, hade inte effekterna blivit lika förödande, förklarar Claes Kjörk.

– Vid den här tiden på året tar inte växtligheten upp lika mycket vatten så det blir mer som rinner ut i vattendragen.

Följ varningar

Längst upp i vattensystemen kan läget lugna sig något framöver, beroende på hur vädret kommer att se ut, men de som bor längre ner längs älvarna bör fortsätta vara på sin vakt.

– Flytta på det som går att flytta om man vet att det kan bli översvämmat, råder Claes Kjörk.

Han rekommenderar också att man följer SMHI:s varningsmeddelanden.

– Vädret rår vi inte på men det kan vara ett råd att följa utvecklingen, så man inte blir överraskad när vattnet stiger – för det kommer att stiga.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFortumMiljöÖversvämningarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.