Hoppa till huvudinnehållet

Marie kunde maktlös se på: ”Fasar för nästa omgång”

Publicerad:
Marie Pettersson visar på pinnen hur högt vattnet gick som mest under natten mot måndag. Bakom Jan-Ove Nilsson skymtar också garaget vars fasad fortfarande är blöt.
Marie Pettersson visar på pinnen hur högt vattnet gick som mest under natten mot måndag. Bakom Jan-Ove Nilsson skymtar också garaget vars fasad fortfarande är blöt. Foto: HP Skoglund

Marie Pettersson kunde bara maktlös se på när vattnet åt sig in i först garaget och sedan i källaren.

– Nu fasar en för nästa omgång, onsdagen ska ju tydligare bli ännu värre, säger hon.

Risk för fler översvämningar: ”Det kommer att stiga”Stefans uthus översvämmades: ”Liten när naturen sätter till”Gunnars källare fylldes med vatten: "Har aldrig sett Lerälven så här hög”

Brandmännen pumpar ut det sista älvvattnet ur källaren innan de rullar ihop slangarna. Räddningstjänsten var där redan under natten, men då fanns inte mycket att göra.

– Man kan inte göra mer än att se på. Det fanns inget de kunde göra när det är så pass mycket vatten, säger hon när Lerälven har börjat dra sig tillbaka på måndagsförmiddagen.

– Du vet det bara forsade här, du ser ju här, säger hon och pekar upp mot både husknuten och garaget vars fasad vittnar om det höga vattenflödet.

Magnus Andersson jobbar med att tömma Marie Petterssons källare på älvvatten.
Magnus Andersson jobbar med att tömma Marie Petterssons källare på älvvatten. Foto: HP Skoglund

Det gick fort, det är hon tydlig med. När väl vattnet började stiga gick det inte många timmar innan det nådde upp till huset, ett tiotal meter från det som på måndagsförmiddagen utgjorde någon sorts strandkant.

– Jag trodde ju inte det skulle gå så högt upp, men när det väl började komma in i garaget så började vi plocka ur det och sedan steg det på några timmar bara. Så jag har varit vaken inatt, det var lite nervöst när det började komma upp hit. Fast vid fyratiden lugnade det sig, då steg det inte mer.

Älven har börjat dra sig tillbaka när räddningstjänsten lämnade Marie Pettersson på måndagsförmiddagen, men med mer regn på ingång senare i veckan pustar hon inte ut riktigt än.
Älven har börjat dra sig tillbaka när räddningstjänsten lämnade Marie Pettersson på måndagsförmiddagen, men med mer regn på ingång senare i veckan pustar hon inte ut riktigt än. Foto: HP Skoglund

Hon har hyrt huset i tre år och liksom många andra noterat hur vattennivån förändras i Lerälven, och precis bakom garaget beskriver hon hur passagerna i den annars smala älven blir än smalare, särskilt nu när en samling trädgrenar bildat en sorts naturlig fördämning.

– Det är en trång passage här och det är synd, det har påtalats ett antal gånger men det har liksom inte gjorts något, det har inte tagits på allvar. Och jag tror det är fler som har hört sig för.

Vad känner du nu då?

– Det är lite olustigt, och som jag säger lite maktlös också. Nu har jag i alla fall förhoppningsvis ett par dagar där jag kan förbereda mig så gott det går.

Jan-Ove Nilsson tömmer det sista ur de långa slangarna. Brandmännen har haft mycket att göra under det senaste dygnet relaterat till det rikliga regnandet.
Jan-Ove Nilsson tömmer det sista ur de långa slangarna. Brandmännen har haft mycket att göra under det senaste dygnet relaterat till det rikliga regnandet. Foto: HP Skoglund

Efter helgens myckna regnande visa prognoserna på viss nederbörd under tisdagen innan nästa regnområde sveper in över Sunne på onsdagen. Åter med troligen rätt stora regnmängder.

– Jag har haft lite samtal här med räddningstjänsten, men det finns inte så mycket att göra. Nu får vi försöka täppa igen till källaren så att det inte kommer in lika mycket där, men annars... en får väl bära upp alla grejorna på övervåningen, ler hon.

När vattnet i Lerälven började stiga under söndagsdygnet gick det fort och på bara några timmar letade älven sig in i både garage, uthus och närboendes trädgårdar.
När vattnet i Lerälven började stiga under söndagsdygnet gick det fort och på bara några timmar letade älven sig in i både garage, uthus och närboendes trädgårdar. Foto: HP Skoglund
Räddningstjänsten i Sunne har haft ett flertal översvämningsrelaterade larm under söndagsdygnet, men för Jan-Ove Nilsson, Magnus Andersson och Johan Andersson var utryckningen hos Marie Pettersson deras första för dagen.
Räddningstjänsten i Sunne har haft ett flertal översvämningsrelaterade larm under söndagsdygnet, men för Jan-Ove Nilsson, Magnus Andersson och Johan Andersson var utryckningen hos Marie Pettersson deras första för dagen. Foto: HP Skoglund
Trädgrenar har samlats och bildar en sorts naturlig fördämning precis där Lerälvens passage blir smalare bakom Marie Petterssons garage.
Trädgrenar har samlats och bildar en sorts naturlig fördämning precis där Lerälvens passage blir smalare bakom Marie Petterssons garage. Foto: HP Skoglund
Lerälven slingrar sig fram genom centrala Sunne och med närheten till många fastigheter blev det också en del av dem som härjades av det brunfärgade vattnet.
Lerälven slingrar sig fram genom centrala Sunne och med närheten till många fastigheter blev det också en del av dem som härjades av det brunfärgade vattnet. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ÖversvämningarSunneVäder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.