Insändare: Ferlin och Leander på Skutberget?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har en vision om en gång- och cykelled i kulturens tecken från Månsberget till Skutberget.
Foto: Helena Karlsson
Kan cykelresan till Skutberget vara en frilufts- och kulturupplevelse?

Det var ett tag sedan jag cyklade till Skutberget, men måndagen 13 september, blev det ännu en cykeltur från min bostad i Karlstad. En härlig tur på cykel och med en fantastisk utsikt när man kommit fram till målet för dagen – Motionscentralen på Skutberget. Som alltid när jag är där ute, träffar jag alltid någon eller några att prata med.

Den här gången träffade jag en kvinna boende på Gruvlyckan, som precis hade badat. Hon började bada i april och tänker se hur länge hon klarar kallare och kallare vatten. Hennes ambition är att göra som så många nu för tiden gör, nämligen att vinter-bada. Hon hoppas att till vintern kunna klara av att bada i isvaken nedanför badstegen vid Motionscentralen.

Den här gången träffade jag även ett äldre par från Tyskland. Närmare bestämt Berlin. Sedan några veckor, campar de i sin husbil på First Camp på Skutberget. Även de kom cyklande och stannade till, för att en stund njuta av den fantastiska utsikten över Kattfjorden och ut över öppna Vänern. Efter att de beundrat utsikten och njutit av den unika naturupplevelsen, frågade de mig om cykelvägen in till centrum. Eftersom jag var på gång att trampa hemåt, föreslog jag att vi skulle ta följe in till stan.

Jag berättade om planerna att anlägga en Muminpark – inhägnad och avgiftsbelagd. När jag även berättade att både Förvaltningsrätten och Mark- och Miljödomstolen sagt nej till dessa planer. Hade de mycket svårt att förstå – att de politisk förtroendevalda i Karlstad, tidigare hade tagit detta beslut. Att de förtroendevalda inte förstår att värna om detta fantastiska friluftsområde ute på Skutberget, hade de ingen förståelse för alls. De undrade om de politiska företrädarna i Karlstad är helt från vettet?

Det är inte svårt att hålla med, att det är obegripligt att de förtroendevalda, inte är försiktiga med Skutbergets friluftsområde och bland annat skapar förutsättningar till kommande generationer – att kunna lämna över ett friluftsområde som gör skäl för namnet.

Från det ena till det andra. Kommer jag att tänka på att Socialdemokraterna i Karlstad, som nyligen bjöd in kommuninvånarna att komma med förslag hur Skutberget ska utvecklas. Min fundering är, hur i hela fridens namn, ska Socialdemokraterna i Karlstad, på ett demokratiskt och rättvist sätt kunna hantera alla de förslag som kommer in. Här är det bäddat för att många förslagslämnare, blir besvikna att deras förslag inte kommer att bli verklighet.

Det jag tycker de istället borde ha gjort, är att först ta beslut om hur Socialdemokraterna vill förhålla sig till planerna på en temapark på Skutberget (oavsett Muminpark eller annan inhägnad och avgiftsbelagd aktivitet), samt besluta att begära återremiss till kommunfullmäktige – av detaljplanen och visionen för den västra delen av Skutberget. Då först skulle Socialdemokraterna i Karlstad, kunnat gå ut med partiets förslag till utveckling av Skutberget och fråga kommuninvånarna, vad de tycker om förslagen. Detta hade varit mer demokratisk korrekt och framför allt mer lätthanterligt för Socialdemokraterna i Karlstad. Vet inte om jag kan sträcka mig så långt, som att det känns som skendemokrati?

Men helt fräscht känns det i alla fall inte, att be kommuninvånarna komma med förslag och idéer angående utvecklingen av friluftsområdet och sedan inte kunna leva upp till de förväntningar som skapats hos invånarna i Karlstads kommun.

Som jag ser det, kan det inte vara så svårt för de förtroendevalda oavsett politisk tillhörighet, att fatta beslut om att lägga alla kommersiella planer för området i soptunnan och ta beslut om att rusta upp Motionscentralen, som under minst 10-talet år, inte fått något underhåll alls.

När det gäller Skutbergsgården, kan den komma i drift igen. Vad jag förstår, så krävs det att fläktar får arbeta en tid och att lokalerna rustas. Men först, måste det beslutas hur Skutbergsgården ska användas i framtiden. Ett förslag, är att göra en föreningsgård av Skutbergsgården och låta de föreningar som inte har egna lokaler – få husera där. Kommunen skulle exempelvis kunna förlägga en kockutbildning till Skutbergsgården och som ett resultat av denna utbildning – kanske rent av öppna en restaurang med servering av även kaffe, läsk, bullar och glass till hungriga, törstiga- och glass besökare av Skutbergets friluftsområde.

Apropå förslag… varför inte göra en ”Gång- och cykelkulturled” från centrala Karlstad, exempelvis via Månsberget ut till Skutberget. En ”kul tur” från Karlstad till Skutberget!

Om Månsberget även i framtiden är ett fredat skogsområde – fritt från galna köpcentrumtankar. Med mer än 20 000 namnunderskrifter mot planerna på ett köpcentrum på Månsberget, visar tydligt att väldigt många vill rädda det unika skogsområdet från ytterligare ett köpcentrum i Karlstad?

Den 21/9 tog kommunstyrelsen beslut att säga ja till köpcentrum på Månsberget. Nu kvarstår bara förhoppningen att det i kommunfullmäktige, finns sunt förnuft och att man säger nej till att förstöra skogsområdet på Månsberget.

Det känns oerhört konstigt att under demokratiåret 2021, de förtroendevalda kör över en stark opinion gällande Månsberget. Dessutom då Karlstads kommun uppmärksammar demokratin, med en demokrativecka. Ett klart bevis på skendemokrati!

Utefter denna "Gång- och cykelled", skulle kända kulturpersoner kunna presenteras (Nils Ferlin, Zara Leander, Gustaf Fröding m.fl.) – genom informationstavlor eller installationer. Även skulpturer, skulle kunna pryda ”Gång- och cykelkulturleden” till Skutberget. Som vän av både friluftsliv och kultur, föreslår jag helt seriöst detta. Kanske något att fundera på för alla kulturintresserade förtroendevalda?

Torsten Jarnstam

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.