Hoppa till huvudinnehållet

Flera larm om översvämning skapar oro

Publicerad:
Lerälvens normallåga vattennivå. Under söndagen antog den desto högre proportioner: ”Just nu börjar den likna Klarälven”.
Lerälvens normallåga vattennivå. Under söndagen antog den desto högre proportioner: ”Just nu börjar den likna Klarälven”. Foto: Karina Johansson

Flera larm om översvämningar har kommit in till Räddningstjänsten i Sunne, nu uppmanar styrkeledare Mats Moberg allmänheten att ta hand om sitt:

– Lyft bort tillhörigheter i källaren så det inte riskerar att bli vattenskadat och forsla bort all lös bråte som ligger.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Värmland och under eftermiddagen och kvällen har larmen om översvämmade källare strömmat in från framförallt Sunnetrakten.

Arbetet som bedrivs är i viss mån tröstlöst.

– Det spelar ingen roll om vi pumpar ut vatten när det trycker på utifrån, säger Mats Moberg.

Moberg och hans kollegor har under kvällen haft att göra.

– Just nu håller vi på med lite brandkårsutryckning och hjälper fastighetsägare som får in vatten i källarvåningar. Läget börjar bli ganska ansträngt om jag ska uttrycka mig milt. Lerälven som rinner genom samhället börjar bli oroväckande hög.

Mats Moberg uppmanar allmänheten runt Lerälven att få bort allt löst från trädgårdar och källare.
Mats Moberg uppmanar allmänheten runt Lerälven att få bort allt löst från trädgårdar och källare. Foto: Dan Enwall

”Ån börjar likna Klarälven”

Främst är det fastigheter i centrala Sunne som drabbas. Lerälven som skär igenom samhället har stigit rejält.

– Det är normalt ett litet vattendrag, egentligen inte mycket mer än en å. Men just nu börjar den likna Klarälven. Det är lite bekymmersamt, men det är ändå ganska begränsat med fastigheter som är direkt hotade.

Foto: Daniel Olausson

Vad finns det att göra för er?

– Ja du... Det är inte mer än att vi går och varnar de som är direkt hotade att de ska ta hand om sina tillhörigheter. Vattnet har vi inga möjligheter att få stopp på, så det är att göra befolkningen uppmärksam på vad som sker. Jag befarar att vattnet kommer stiga ytterligare här under natten och då kommer fler fastighetsägare att drabbas.

Vad kan man göra som privatperson?

– Lyft bort tillhörigheter i källaren så det inte riskerar att bli vattenskadat och forsla bort all lös bråte som ligger. Både på gården och inne. Att man ser över sina tillhörigheter helt enkelt och forslar bort allt löst som ligger.

Foto: Daniel Olausson

Arbetet kommer pågå under hela kvällen och natten.

Oväder orsakar strömavbrott och störningar i trafikenKällare översvämmad – ”Vattnet kommer utifrån”

Artikeltaggar

Mats MobergÖversvämningarRäddningstjänstenSamhälleSunne

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.