Hoppa till huvudinnehållet

Tredubbelt speciell match för de la Rose: ”Älskar att spela i Färjestad”

Publicerad:
Jacob de la Rose tillhörde Leksand under åren innan han tog steget till Nordamerika och möter på lördagen flera gamla lagkamrater.
Jacob de la Rose tillhörde Leksand under åren innan han tog steget till Nordamerika och möter på lördagen flera gamla lagkamrater. Foto: Tommy Andersson

Första matchen mot klubben som till stor del fostrade honom.

Första matchen hemma – dessutom inför efterlängtat fullsatta läktare.

Det är lätt att ta Jacob de la Rose på orden när han säger:

– Det ska bli magiskt!

När Johan Pennerborn för första gången värvade, en då 15-årig, Jacob de la Rose, var det till Leksand.

Ett drygt år senare debuterade han som en supertalang i A-laget, och innan han lämnade för spel i NHL hann Arvikakillen vara med och 2013 föra Leksand upp i SHL.

Alla hade trott att Dalalaget var klubben han skulle återvända till om det blev SHL-spel igen, men när Färjestad och Leksand nu på lördagskvällen drabbar samman är det grönt och vitt som Jacob de la Rose spelar i.

– Det är klart det kommer bli speciellt, medger 26-åringen som mötte Leksand även på försäsongen.

– Den historiken jag har där, tiden jag haft där... Det ger matchen en extra krydda att det är just Leksand vi möter. Men det ger mig ingen ångest, det ska bara bli kul. En match som betyder mycket för mig.

Hjärtat kommer alltid ha en blåvit del kvar i sig.

– Det var där jag fostrades i juniorlaget, kom upp i A-laget. Jag ser tillbaka med positiva ögon på den tiden. Men nu spelar jag för Färjestad, och jag älskar att spela här.

Att den egna produktionen varit skral oroar inte Jacob de la Rose.
Att den egna produktionen varit skral oroar inte Jacob de la Rose. Foto: Tommy Andersson

Du ska göra allt för att spöa dem?

– Exakt! Jag ska försöka hänga dit säsongens första mål har jag tänkt.

”Jag är inte orolig”

Färjestads NHL-förvärv har fått lovord för sina defensiva insatser, men både mål- och assistkolumnen är ännu blank.

– Det har gått helt okej. Jag vet inte om andra förväntar sig att jag ska komma hit och göra 40 poäng, de förväntningarna har jag inte själv. Jag försöker bidra med mitt spel, och vår kedja har haft jäkligt bra lägen varje match – men inte fått dit puckarna.

– Men så länge vi skapar är jag inte orolig, då kommer det släppa till sist. Så har det alltid varit, och så kommer det alltid att vara. Det gäller bara ha tålamod.

Han fortsätter:

– Huvudsaken är att vi vunnit tre av fyra matcher. Det är det jag är här för, att vinna matcher. Sen om jag står på noll poäng när säsongen är klar skiter jag i – om vi vunnit SM-guld.

”Nästan overkligt”

En beskrivning FBK-fansen också garanterat skriver under på, de fans som på lördagen återvänder till sina platser på läktaren i Löfbergs Arena.

– Det känns nästan overkligt att det ska vara fullsatt. Det var ett tag sen.

För de la Rose dock inte lika längesedan som för många av hans lagkamrater.

– I slutet av förra säsongen fick vi släppa in runt 12 000 på St. Louis matcher, men då i en arena som tar 20 000. Det är inte samma sak som när det är fullt.

Hur mycket betyder publiken för dig?

– Jag minns knappt, skrattar han.

– Nej, men det är klart det ger en extra energi. Framför allt på hemmaplan. Jag tror det kommer vara en helt sjuk stämning. Först och främst att det är publik, det ska bli jäkligt kul. Men sen även att det är första hemmamatchen... det kommer bli svårt att somna i kväll.

Bara Växjös Glenn Gustafsson, som dock spelat två matcher mer, har noterats för fler tacklingar än Jacob de la Rose i SHL.
Bara Växjös Glenn Gustafsson, som dock spelat två matcher mer, har noterats för fler tacklingar än Jacob de la Rose i SHL. Foto: Tommy Andersson

Finns det någon risk att ni kommer vara övertaggade?

– Nja... Det är nog personligt. Men det är bättre att det är åt det hållet än att man är loj och inte redo. Jag tror ni kommer få se ett flygande Färjestad komma ut imorgon.

Tacklar mest i SHL

Vad publiken också kommer få se: Tacklingar från Jacob de la Rose.

Ingen spelare i SHL tacklar oftare, och de tolv tacklingar han delat ut är nästan lika många som resterande FBK-spelare delat ut tillsammans (16 stycken)

– Tacklingar är naturligt för mig, speciellt efter åren i Nordamerika. Där trycker de på att man alltid ska fullfölja. Det är inte så att jag åker och söker tacklingar, men jag vill använda min storlek, spela fysiskt och vara jobbig att möta.

– Jag vet själv hur jobbigt det är med någon som tacklar en varenda gång man släppt ifrån sig pucken. Så det är något jag kommer fortsätta med, se till att vara jobbig att möta.

Efter fredagens träning chattade FBK-centern med VF-läsarna som bland annat fick en uttallsskola.

– Hur efternamnet ska sägas? de la Råås.

Allmännyttig information om målnollan spräcks på lördagen, och målskyttenamnet av publiken ska skrikas ut.

FBK laddar för hemmapremiären – chatta med VF:s reporter på plats

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJacob de la RoseSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.