Hoppa till huvudinnehållet

Kritik mot industriplan: ”Förstår inte hur det kommer slå mot Skattkärr”

Publicerad:
Stefan Frimodig pekar bort över fältet. Ungefär mitt på fältet går gränsen mellan familjens mark och där Karlstads kommun tänker sig ett industriområde.
Stefan Frimodig pekar bort över fältet. Ungefär mitt på fältet går gränsen mellan familjens mark och där Karlstads kommun tänker sig ett industriområde. Foto: Tommy Andersson

Bråtebäckens industriområde räcker inte till.

Kommunens plan är att verksamhetsområdet ska svälla bort till Göstahult där familjen Frimodig bor.

– Redan idag märker vi av den stenkross som sker i Bråtebäcken. Då är det ändå en dryg kilometer dit, säger Stefan Frimodig.

Anrik gård hotad av plan för industriområde: ”Åt helvete helt enkelt”

Stefan Frimodig är biodlare. En syssla han får lägga ner om förslaget på ett nytt industriområde norr om E18 i Skattkärr blir verklighet.

– Det inritade området ligger bara 100 till 150 meter från vårt hus, förklarar han och lägger till:

– Jag blir lite nyfiken på hur kommunen kom fram till det skulle ligga just här. Och det är ett gigantiskt område. Kommunen förstår inte hur det kommer slå mot Skattkärr som samhälle.

Stefan Frimodig är biodlare. En syssla han får lägga ner om förslaget till ett nytt industriområde blir verklighet.
Stefan Frimodig är biodlare. En syssla han får lägga ner om förslaget till ett nytt industriområde blir verklighet. Foto: Tommy Andersson

Utbyggnaden av Bråtebäckens industriområde ingår i Karlstads nya översiktsplan som har varit ute på den första av två remissrundor. Antas planen i nuvarande skick och utbyggnaden blir av handlar det om industrimark med störande verksamhet som kan påverka omgivningen negativt.

– Enligt vad som sades på samrådet är det en verksamhet som inte ska ligga nära bostäder. Man kan också fråga sig om ett sådant industriområde är framtiden med tanke på alla miljörapporter som släpps. Man kanske ska titta på en annan verksamhet, säger Stefan Frimodig och berättar att familjen inte är de enda som riskerar att få tung industri in på husknuten.

VF har tidigare skrivit om familjen Götbrink som äger Busteruds gård.

– Deras gård blir som en ö mitt i området – och det är ju dessutom deras egen mark.

Stefan Frimodig är ungdomstränare i fotbollsföreningen i Skattkärr som tillsammans med ortens andra föreningar bjöd in representanter från politiken och tjänstemannaorganisationen till ett möte för några veckor. Där presenterade föreningarna vilken verksamhet som bedrivs och vilka konsekvenser en utbyggnad skulle få.

– Orienteringsklubben använder till exempel hela området. De har kartlagt skogen med alla stenar för att det ska gå att orientera. Det är stora pengar som lagts ner. Kartorna skulle bli värdelösa, förklarar Frimodig.

Under 2022 går översiktsplanen ut på en andra remissrunda. Då kan allmänheten tycka till igen.

– Min stora förhoppning är att kommunen tar bort det helt ur planen, säger Stefan Frimodig.

Men det är ett önsketänkande inser han. Att skala ner på utbyggnaden är en liten tröst.

– För vår del blir det lika störande oavsett om det är ett litet eller stort område. Vi kommer i kläm oavsett, säger han.

Bråtebäckens industriområde räcker inte till. Förslaget, som markeras på kartan, är det ska växa rejält.
Bråtebäckens industriområde räcker inte till. Förslaget, som markeras på kartan, är det ska växa rejält. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadÖversiktsplanSkattkärr

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.